Судова реформа: перше кваліфікаційне оцінювання успішно пройшли 75% суддів

За результатами 12 днів співбесід першої тисячі суддів тільки 75% суддів визнали такими, що відповідають займаній посаді

Про це повідомляє прес-служба Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Зокрема, 16 представників Феміди визнано такими, що не підтвердили здатності здійснювати правосуддя. Стосовно 103 було оголошено перерву, зокрема, через неналежно оформлені висновки Громадської ради доброчесності.

За результатами співбесід, які відбулися з 23 березня по 20 квітня поточного року, було заслухано 578 суддів місцевих та апеляційних судів. Протягом цих днів були ухвалені такі рішення:

До етапу співбесід було допущено лише тих судів, які у рамках кваліфікаційного оцінювання успішно склали дворівневий іспит, - анонімне письмове тестування та практичне завдання на вміння формувати судові рішення. 31 суддя не склав іспитів, відповідно до співбесід ці судді не були допущені та є такими, що підлягають звільненню.

Читайте також: Судова реформа: 10 важливих змін

Варто підкреслити, що стосовно 14 із 16 суддів, яких визнано такими, що не відповідають займаній посаді, Комісія не отримала жодних висновків чи інформації від Громадської ради доброчесності. Серед них судді, які виносили рішення щодо справ Майдану і які не змогли пояснити джерела походження майна та мають інші невідповідності у деклараціях. Натомість певна інформація щодо суддів з’являється на сайті ГРД вже після того, як співбесіда із суддею відбулася.