Тіло засновника військової хірургії Пирогова вперше ребальзамували без російських вчених

Українські науковці провели ребальзамацію тіла видатного хірурга Миколи Пирогова. За часів незалежної України це вперше відбулося без участі російських науковців

Про це повідомив директор Національного музею-садиби М. І Пирогова Петро Гунько, передає Укрінформ.

«Упродовж березня і квітня цього року українські науковці провели десяте ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Це було складне завдання, воно передбачало проведення цілого комплексу організаційних і методичних заходів, аби унікальний науковий довготривалий експеримент щодо збереження тіла вченого у природному середовищі продовжувався. Відповідальність за проведення бальзамації узяли на себе науковці та керівництво Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова. Аналогів такої роботи у світі немає», - повідомив Гунько.

Вартість ребальзамації склала 200 тисяч гривень. Для здійснення робіт цього разу вперше не залучали російських вчених.

Тіло Пирогова перебувало у розчині для бальзамування з 14 березня, а 19 квітня його повернули до саркофагу. Наразі усипальниця Миколи Пирогова знову відкрита для відвідувачів.

Тіло Пирогова зберігається у герметичній труні під склом вже понад 135 років. Перша ребальзамація була проведена через 65 років після смерті Пирогова, потім аналогічні роботи проводилися українськими вченими у 1956 і 1973 роках. Ще двічі (у 1979 і 1988 роках) група московських вчених з Науково-дослідної лабораторії Міністерства охорони здоров'я СРСР проводила ребальзамацію і відновлення останків Пирогова. Останні чотири ребальзамації тіла Пирогова відбулися вже в часи незалежності – разом із москвичами участь у цих роботах брали вчені Вінницького медичного університету і співробітники музею. Для цього у музеї Пирогова навіть обладнали спеціальну лабораторію – такі процедури тут виконувались у 1994, 2000, 2005 і 2011 роках за участі фахівців науково-дослідного і навчально-методичним центру біомедичних технологій Всеросійського інституту лікарських і ароматичних рослин (ВІЛАР).