Мінсоцполітики провалило психологічну реабілітацію учасників АТО, - Матіос

Незважаючи на виділені гроші з бюджету, Міністерство соціальної політики не забезпечує ветеранів АТО необхідною психологічною реабілітацією

Про це повідомляє головний військовий прокурор Анатолій Матіос у Facebook.

У поточному році Державним бюджетом України на заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та їх забезпечення санаторно-курортним лікуванням передбачено 109 млн. гривень.

"Однак військові прокурори встановили, що централізовані заходи з психологічної реабілітації учасників АТО в Україні у 2018 році не здійснюються взагалі, оскільки Міністерство соціальної політики України до теперішнього часу чи то не спромоглося чи то не захотіло прийняти ряд нормативних документів, без яких укласти договори про надання послуг по реабілітації учасників АТО просто не можливо", - заявив Матіос.

Через об'єктивну відсутність достатньої кількості фахівців-психологів з практичним досвідом, а саме трохи більше 300, що катастрофічно мало на всіх військових держави, у військових частинах підхід до психологічної реабілітації з об'єктивних причин залишається вимушено формальним.

"От і маємо, що гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових та демобілізованих надаються виключно за ініціативи органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні у шпиталях", - додав військовий прокурор.

За словами Матіоса, з початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тис. осіб, 8489 з них зазнали каліцтва та поранень, 3784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство.