Погана погода засмучує людей більше, ніж теракти. Принаймні, у соцмережах ,- дослідження

Холодна погода чи спека пригнічують людей більше, ніж теракти - принаймні якщо судити за постами в соцмережах

Про дослідження пише журнал PLOS One.

Двоє вчених з Канади і США за допомогою спеціального алгоритму проаналізували базу з 2,4 мільярда постів в Facebook і 1,1 мільярда записів в Twitter десятків мільйонів користувачів з 2009 по 2016 р знайшли в них емоційно забарвлені слова і зв'язали їх з зовнішніми обставинами .

Виявилося, що люди пишуть більше сумних постів, коли їх не влаштовує погода. Судячи з публікацій в соцмережах, люди сумують однаково і під час холоду, і відразу після національних трагедій - таких, як масовий розстріл в Сан-Бернардіно в Каліфорнії в 2015 році (тоді від рук злочинців загинуло 14 осіб). Річниці 11 вересня присвятили менше сумних публікацій, ніж заморозкам.

Більше, ніж погана погода, користувачів соцмереж засмутив тільки руйнівний землетрус 2014 року в Каліфорнії і повінь 2015 року в штаті Південна Кароліна.

Методика дослідження включала оцінку публічного поста в соцмережі. Алгоритм ставив кожному посту дві оцінки - за позитивний і за негативний зміст. Пост "Вчора у мене вийшло поставити келих вина на живіт" з хештегом #blessed (англ. обдарований) і #madeit ( вийшло), наприклад, отримав 6,7 за позитив і 0 за негатив. Пости зіставляли з даними метеорологів про температуру, опади, вологу і хмарність в момент публікації.

"Ми виявили, що погода впливає на те, як люди висловлюють себе, - пояснює один з авторів дослідження, - погана погода - спека і холод, дощі, сильна вологість і хмарність дають спад загального настрою постів мільйонів користувачів".

Позитивними соцмережі стають при температурі від 20 ° C, з'ясували вчені, але варто стовпчику термометра піднятися вище позначки 30 ° C, як люди знову починають бурчати і сумувати.

Читайте також: Вигадані хвороби. Чому людей з психічними розладами зневажають і як їм допомогти