В Росії забанили "ВКонтакте" та "Яндекс", намагаючись блокувати Telegram

У ніч на 27 квітня Роскомнадзор вніс до реєстру заборонених деякі IP-адреси "ВКонтакте", "Яндекса", "Однокласників", Facebook, Twitter, LiveInternet і Yahoo

При цьому відомство внесло до реєстру заборонених один з двох основних IP-адрес соціальної мережі "ВКонтакте", повідомляє Telegram-канал RKNShowtime, який в автоматичному режимі оновлює інформацію про перелік заблокованих сайтів.

Зараз ці IP-адреси вже "вільні від блокування". При цьому операторам зв'язку, за словами представників відомства, ці дані не надавалися. Незважаючи на це, адреси з'явилися в офіційному вивантаженні Роскомнадзора, яку автоматично використовують для своєї роботи провайдери. Адреси зникли з реєстру через дві години.

"Короткочасне потрапляння до реєстру окремих IP-адрес було пов'язано з технологічними особливостями роботи системи", - прокоментував Роскомнадзор.

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо

Нагадаємо, Роскомнадзор з 16 квітня намагається заблокувати месенджер Telegram на території Росії, вносячи до реєстру заборонених мільйони IP-адреси Amazon і Google - месенджер використовує їх для обходу блокування. В результаті постраждали більше 400 компаній, які використовують потужності Amazon і Google в своїй роботі.

Відомство намагалося розпочати співпрацю з Google і Amazon з питання блокування месенджера в Росії, проте компанії відмовилися працювати з російською владою з цього питання.

У Москві 30 квітня пройде мітинг проти блокування Telegram. Організатори виступають за відновлення доступу до Telegram, відставку глави Роскомнадзора Олександра Жарова, а також проти «закону Яровий» та інших законів, що обмежують свободу в інтернеті.