Люди п'ють більше, якщо в напої менше спирту, - дослідження

Британські вчені перевірили, як люди реагують на маркування "легке" (слабкоалкогольне) на напоях: виявилося, такі написи заохочують споживання більших обсягів спиртного

Про це йдеться на сайті Кембриджського університету.

Вживання алкоголю займає п'яту сходинку в списку причин небезпечних захворювань і передчасних смертей у всьому світі.

Уряди намагаються боротися з цим різними способами: обмежуючи час продажу алкоголю в магазинах, барах і ресторанах, вводячи обмеження на рекламу алкогольної продукції і зобов'язуючи виробників розміщувати на етикетках попереджувальні написи.

Один із способів знизити загальний обсяг споживаного спирту - дати споживачам можливість пити слабоалкогольні напої. Дослідники з Кембриджа зацікавилися, чи п'ють люди  слабоалкогольні напої у більших кількостях, ніж їх міцніші аналоги. 

Вчені відтворили в лабораторії атмосферу бару (ввімкнули музику і додали людей), зібрали кілька десятків любителів вина і пива і тричі запропонували їм обирати між напоями в посуді, на якому не вказувалася торгова марка - тільки міцність, позначена словами.

Одній групі пропонували слабкоалкогольне вино і пиво (напис "Дуже легке", 4% об. для вина і 1% об. для пива), іншій - напої з посуду з написом "Легке" (8% об. для вина і 3% об . для пива).

Третій групі давали вино і пиво з посуду, на якій були вказані тільки цифри - середні по ринку, 12% об. для вина і 4,2% об. для пива.

Люди з першої групи випили більше, ніж люди з другої групи, а ті, в свою чергу, більше, ніж ті, яким дісталися вино і пиво стандартної міцності. 

На результат не вплинули  ані соціальний стан учасників експерименту, ні вік, ні стать. "Якщо позначка "слабке" або "легке" змусить людей зробити вибір на користь напою з меншим вмістом алкоголю - це, звичайно, добре, але наше дослідження змушує засумніватися в тому, що за допомогою такого маркування можна домогтися того, щоб люди споживали менше алкоголю", - коментує Тереза ​​Марто (Theresa Marteau), керівник дослідницької групи.

Читайте також: Як приготувати смачний алкоголь вдома: Бейліз, бехерівка та мандариновий лікер