Всесвіт як голограма. Світ побачила остання теорія Стівена Гокінга

Наукове видання Journal of High Energy Physics опублікувало одну з останніх робіт Стівена Гокінга, написану у співавторстві з бельгійським фізиком Томасом Хертогом

Про це повідомляє Тhe Guardian.

Стаття присвячена можливості існування паралельних всесвітів. В роботі йдеться про те, що реальність може складатися з безлічі всесвітів, але кожен з них не буде серйозно відрізнятися від того, що відомий нам.

Окрім цього, матеріал пропонує більш просту картину еволюції всесвіту, ніж безліч теорій, запропонованих раніше. Нова теорія відштовхується від досліджень, які Хокінг і американський фізик Джеймс Хартл проводили ще у вісімдесятих роках минулого століття, і доповнює їх більш сучасним математичним обґрунтуванням з використанням теорії струн.

Вона передбачає ідею, де Всесвіт – це щось на кшталт величезної і складної голограми. Тобто, 3D-реальність – це ілюзія, а світ довкола нас – і вимір часу – проектуються з інформації, що зберігається на пласкій поверхні 2D.

Теорія, застосована до нещодавно опублікованої теорії інфляції, припускає, що час і "початок" Всесвіту повстали голографічно з непізнавального стану за межами Великого вибуху.

Ця стаття буде не останньою, де в авторах вказано ім'я Гокінга. Над як мінімум ще двома статтями, співавтором яких виступив відомий фізик, зараз працюють його колеги - Ендрю Строминджер з Гарварду і Малькольм Перрі з Кембриджа.

Читайте також: Геній, який 50 років обдурював смерть. Що треба знати про Стівена Гокінга