Україна втратила понад 450 млн через земельну корупцію, - НАБУ

Україна втратила понад 450 млн гривень через корупцію у земельній сфері, це збитки, понесені державою і місцевими громадами через втрату понад 7 тис. га

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

НАБУ розслідує кілька кримінальних проваджень, які стосуються махінацій із землею. Майже третину з цих справ вже направлено до суду, обвинувальні акти складені стосовно 14 осіб.

За даними слідства, загальний предмет злочину в "земельних" справах перевищує 450 млн гривень. Це - збитки, понесені державою і місцевими громадами через втрату понад 7 тис. га.

На думку НАБУ, одним із ключових мотивів для таких злочинів є бажання одержати неправомірну вигоду. Зокрема, сукупний розмір хабарів у цих справах перевищує 2,5 млн гривень, 70 тис. доларів і 300 тис. євро.

Також повідомляється, що досить поширеною є схема, відповідно до якої земельні ділянки органу державної влади в подальшому передаються приватним компаніям-забудовникам в обмін на зобов'язання виділити певну кількість квартир працівникам відповідного держоргану. Нерідко сукупна вартість таких квартир виявляється істотно нижча ринкової вартості земельної ділянки.