Екс-голова сільради розповів, як возив до Угорщини закарпатців голосувати за партію Орбана

Колишній сільський голова села Вилок Закарпатської області Йосип Кілб стверджує, що особисто сприяв переміщенню до Угорщини близько тисячі закарпатців із подвійним громадянством для голосування за партію Fidesz угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана

Про це повідомляє "Мукачево.net".

Кілб розповів, що йому доручили забезпечити голосування закарпатцями за партійний список Fidesz та кандидата від провладної партії Аттілу Тілкі в Угорських селах Саболч-Сатмар-Берег.

Угорське видання HírTV, близьке до правої партії Jobbik, зазначає, що Кілб був одним із багатьох задіяних у схемі організаторів незаконного голосування. Після появи низки телесюжетів на цю тему скандал набув обертів.

Національна виборча комісія Угорщини прийняла скаргу від опозиційних партій щодо перевірки цієї інформації та призначення перевиборів у 7 прикордонних селах. Проте згодом у комісії заявили, що наведені докази не можуть підтвердити порушення. Національна виборча комісія офіційно заперечила інформацію про те, що нібито виборці із Закарпаття могли вплинути на результати голосування, та можливість масового голосування українців у прикордонних селах області Саболч-Сатмар-Берег.

В угорському вибочкомі запевняють, що лише угорські виборці, які мають прописку в Угорщині, могли проголосувати на виборчих округах. Ті, хто не має прописки, могли голосувати поштою за допомогою спеціального бюлетеня. Було проаналізовано дані з 7 прикордонних населених пунктів: Ботпаладь, Фюлешд, Кішпаладь, Шонкад та інших. З 1 січня 2018 року у цих селах було офіційно зафіксовано 5882 жителі, у списках виборців значилося 4502, а проголосували 2494 особи (62,9 %, що є нижчим показником, ніж у середньому по країні).

Проте, за даними дослідження Mukachevo.net, чимало закарпатських угорців із подвійним громадянством мають фактично фіктивну прописку в Угорщині: живуть на Закарпатті, а як громадяни Угорщини прописані в одному з прикордонних угорських сіл, тому могли голосувати не тільки за списками партій, а і за мажоритарного кандидата.