Росіяни завербували в'язня для вбивства українського судді

СБУ зірвала підготовлений російськими спецслужбами замах на життя представника української судової системи

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними СБУ, російські спецслужби завербували українського громадянина, який відбував покарання на тимчасово окупованій території Донбасу. Він погодився виконувати диверсійно-розвідувальні і терористичні завдання на території України, після чого його звільнили з в'язниці.

Українські спецслужбовці встановили, що зловмисник у березні 2018 року отримав завдання від кадрового офіцера спецслужб Росії здійснити теракт проти українського судді на території Луганської області. За задумом російських кураторів, вбивство судді мало б дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію на Луганщині та підірвати довіру населення до правоохоронних органів.

Найманець вивчив "об’єкт" замовлення та здійснив розвідку за його місцем проживання, а також отримав засоби для вчинення злочину.

Оперативники контррозвідки спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ "Альфа" затримали зловмисника під час спроби потрапити до приватного будинку судді з метою вбивства.

Затриманий також зізнався у виконанні низки шпигунських завдань: відео- та фото фіксації місця дислокації однієї з військових частин, її наявної техніки та озброєння, окремих залізничних вузлів на території Луганської області, вивчення системи безпеки одного зі столичних бізнес-центрів. За виконання цих завдань найманець отримував від російського спецслужбовця гроші під час особистих зустрічей у Москві.