Вчені вважають, що рослини спілкуються одне з одним за допомогою коріння. Як саме

Біологи з Шведського університету сільськогосподарських наук під керівництвом Велеміра Нінковича опублікували роботу, в якій пишуть, що рослини можуть спілкуватися одне з одним за допомогою кореневої системи

Роботу опублікували в журналі Plos One.

Вчені вирощували молоді паростки кукурудзи в гідропонних умовах без грунту - у водному розчині, де містилися всі необхідні мінеральні речовини.

Виявилося, що коренева система цих паростків була дуже чутлива до різних дотиків. Коли до них застосовувалося механічний вплив, вони виділяли в воду різні сигнальні речовини.

Наступна рослина, яка росла в цьому ж розчині, вже вирощувала більше листя, але менше - коренів. Вчені відзначають, що рослина нібито відчула, що поруч можуть бути інші квіти, і пустила всі сили, щоб перемогти їх в конкуренції за світло.

У разі, якщо паросток мав доступ до двох розчинів - вже використаного, або свіжого, то він зростав в ту сторону, де ще не жила інша рослина. Відповідно, хімічна комунікація рослин дозволяє їм ділити між собою грунт, направляючи зростання своєї кореневої системи.

Читайте також: Пустелі, тонелі, і жодного грунту. Хто і навіщо вирощує овочі у "вертикальних фермах"