Коли можна обійтися без МРТ. Факти від МОЗ і нейрохірурга

Коли потрібна магнітно-резонансна томографія і коли її краще уникати, розповіла очільниця МОЗ Уляна Супрун разом із нейрохірургом Вадимом Іляшенком

Про це вона написала на Facebook-сторінці.

Метод МРТ призначають для обстеження суглобів, опорно-рухового апарату, головного і спинного мозку, судинних захворюваннях, а також захворюваннях черевної порожнини. Це дозволяє отримувати знімки, що детально показують потрібні ділянки тіла в різних площинах.

МРТ також призначають, якщо у пацієнта є ознаки проблем із хребтом.

Лікар насамперед має розуміти історію розвитку хвороби, а також визначити так звані "червоні прапорці" - симптоми наявності серйозної проблеми хребта.

Основні симптоми - це порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції органів тазу, поява болю вночі, підвищення температури та невмотивована втрата ваги, онкологічні хвороби в анамнезі та ін.

"В інших випадках - це 98-99% людей, що звертаються до лікаря з проблемою болю у спині, МРТ не призначається. За міжнародними протоколами лікування починається з простих рекомендацій - це збереження фізичної активності, за необхідності нестероїдні протизапальні препарати, спеціальні вправи, які можна комбінувати з масажем чи мануальною терапією", - пише лікарка.

Через 2-4 тижні обов’язково призначають повторний огляд. Направлення на МРТ пацієнт отримує, якщо лікар виявив «червоні прапорці", або біль не стихає впродовж 4-6 тижнів.

При цьому лікар повинен пояснити пацієнту, чого він очікує від МРТ дослідження, і як його результати вплинуть на лікування.

Дуже важливо робити такі обстеження у визначеного спеціаліста, а не власними силами.

"Якщо ви вже зробили такий знімок, у вас не було болю у спині, але ви раптово дізналися про дегенеративні зміни в хребті, панікувати не варто. Це цілком природний процес. У більшості випадків вони не викликають болю в спині та є нормальним явищем", - додає Супрун.

Для того щоби почати їх лікувати, також мають бути виявлені клінічні прояви, в яких, окрім скарг пацієнта, також є неврологічні та ортопедичні симптоми певних хвороб.