Міносвіти опрацьовує стандарти української мови для іноземців

Міністерство освіти і науки України пропонує на загальний розгляд Державний стандарт з української мови як іноземної

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

Держстандарт уніфікує систему вимог до володіння українською мовою й містить чіткий перелік комунікативних вмінь і навичок на кожному рівні (від А1 до С2, згідно з Загальноєвропейськими Рекомендаціями мовної освіти) з усіх видів мовної діяльності (слухання, читання, писання, говоріння).

Документ опрацьований з метою єдиного підходу до розробки нових навчальних програм, створення сучасних підручників з української мови як іноземної, підготовки словників, відкриття україномовних програм і мовних центрів.

Це обумовлено, зокрема, тим, що в рамках Болонського процесу, до якого Україна приєдналась у 2005 році, щорічно зростає кількість програм обміну між українськими і зарубіжними університетами. Внаслідок цього зростає кількість іноземних студентів, які бажають вивчити українську мову. Разом з тим, збільшується кількість академічних організацій (наприклад, Кембриджський університет, Берлінський університет імені Гумбольдта, Український інститут у Лондоні та інші), які дають можливість іноземцям вивчати українську мову.

Наявність єдиних державних стандартів до рівня володіння українською мовою як іноземною (Стандарт) зможе стати основою для організації й проведення сертифікованого екзамену (Діагностика) і основою для введення документу єдиного зразка (Сертифікат), що підтвердить рівень володіння українською мовою.