Шкляр розповів, як врятував дружину Дудаєва від Єльцина

Першу леді Чеченської Республіки Ічкерія Аллу Дудаєву з Москви до України переправили уповноважені Української республіканської партії (УРП)

Про це в ефірі щотижневої програми "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV розповів письменник Василь Шкляр, що у 90-х рр. входив до керівного складу цієї політсили.

"Москалі ув'язнили Дудаєву у Підмосков'ї в особняку. Єльцин навіть хотів її використати якось там на виборах. Її заарештували з охоронцем Мусою, якого відправили до Лєфортово (слідчий ізолятор ФСБ - ред.). Алла була в такому полоні, лагідному. І саме українці її звідти викрали", - зазначив Шкляр.

За його словами, аби вивезти Дудаєву спеціально уповноважена УРП команда відволікла охорону.

"Влаштували бійку неподалік... А який росіянин не любить такої бійки? Тим часом Аллу забрали, привезли в Україну. Потім і родину її потрохи сюди перевезли. І тоді, коли усі газети рясніли заголовками "Куди поділася Алла Дудаєва?", я з нею пив каву у Карпатах", - додав письменник.

Про дружину генерала Дудаєва, з якою він тоді багато спілкувався, Шкляр відгукується як про "дуже цікаву людину, поетесу, художницю":

"Я переклав добірку її віршів, які були опубліковані в кількох газетах".