Новий торговий тунель Україна-Італія відкриють до кінця травня, - Гройсман

Новий двоколійний залізничний Бескидський тунель буде остаточно зданий в експлуатацію до кінця травня

Про це повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, передає Урядовий портал.

"Важливо, що впоралися з завданням. До кінця травня тунель буде зданий", - заявив прем’єр.

Він звернув увагу, що тунель є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз.

"Потрібно забезпечити підтримку експорту, аби у нас не було проблем з поставкою продукції”, - зазначив Гройсман.

За даними "Укрзалізниці", новий тунель дасть змогу збільшити кількість пар потягів на ділянці до 96 на добу проти нинішніх 25 пар. Довжина тунелю - понад 1700 метрів. Він побудований з урахуванням всіх вимог місцевості та відповідає найвищим європейським характеристикам.

У березні Кабмін збільшив кошторисну вартість будівництва Бескидського залізничного тунелю на 737 млн грн - до 2,292 млн грн.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, Бескидський тунель був побудований у 1886 році й уже вичерпав свій експлуатаційний ресурс. Тунелем поїзди проходять із мінімальною швидкістю. Крім того, одноколійний тунель обмежував пропускну спроможність усього міжнародного транспортного коридору.

Крім того, нині Бескидський тунель є єдиною одноколійною ділянкою на всій довжині V Критського Міжнародного транспортного коридору, який проходить територією Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини, України та Росії (Трієст - Любляна - Будапешт - Братислава - Ужгород - Львів). Це перешкоджає інтеграції транспортної мережі України з європейською та повноцінного використання транзитного потенціалу.

Новий тунель запрацює на повну потужність 25 травня 2018 року. Розпочнеться повне проходження поїздів. Старий буде законсервовано, він використовуватиметься як евакуаційний.