Вчені виявили водяні гейзери на супутнику Юпітера - Європі. Що це означає

Вчені на чолі з астрономом Сіаньже Цзя стверджують, що знайшли докази існування водяних гейзерів на найменшому з чотирьох найбільших супутників Юпітера, які називаються галілеєвими - Європі

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у виданні Nature Astronomy.

Передбачається, що океан на Європі знаходиться під 25-кілометровим шаром льоду, а його глибина становить сотні кілометрів. Одним із доказів наявності підземного океану на Європі є гейзери, які викидають водяну пару на відстань до 200 кілометрів у висоту.

Вони були зафіксовані телескопом "Хаббл" в період з 2012 по 2016 роки, однак апарат знаходився на максимальному віддалені від супутника, тому вченим були необхідні інші докази існування гейзерів.

Група вчених проаналізувала дані, зібрані магнітометром і інструментом PWS (Plasma Wave Spectrometer) на апараті "Галілео" під час польотів над Європою в 1997 і 2000 роках. 

"Галілео" пролітав над Європою всього на відстані 200 кілометрів, що є рекордно малим навіть на сьогоднішній день.

Місцезнаходження гейзера, зафіксованого космічними апаратами

"Галілео" зафіксував різку зміну напруженості магнітного поля за 16 секунд, а також скачки в електричному полі і електронної щільності плазми.

В результаті вчені побудували тривимірну магнітогідродинамічну модель, яка в точності описує вплив викиду на властивості плазми. 

З'ясувалося, що вона підтверджує наявність гейзерів на Європі, проте одна з моделей показала, що на магнітне поле подібні гейзери впливати не можуть, тому астрономи мають намір продовжувати вивчення супутника з малих відстаней. Цим займеться нове покоління супутників, які полетять до Юпітера на початку 2020-х років.

Океан на Європі не замерзає через розігріті недра супутника. Згідно із заявою вчених, вони припускають наявність геотермальної активності під океаном, що може стати причиною виникнення життя на планеті.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA

  • Міжнародна група астрономів виявила злиття з 14 галактик, що зіштовхуються, і врешті можуть утворити найпотужніший об'єкт у відомому Всесвіті.
  • Європейське космічне агентство випустило найбільшу зоряну карту за всю історію астрономії.
  • Дізнайтесь, як це - летіти крізь Туманність Оріона. Астрономи і фахівці з візуалізації NASA скомбінували дані з космічних телескопів Hubble і Spitzer (видимий і інфрачервоний діапазони) і створили відео такого польоту.
  • Американське аерокосмічне агентство (NASA) оприлюднило відео, у якому зібрало найбільш популярні знімки минулого року.