Астрономи виявили "ненажерливу" чорну діру, яка "обідає" масою Сонця кожні 2 дні

Астрономи з Австралійського національного університету виявили в 12 мільярдах світлових років надмасивну чорну діру, яка кожні два дні поглинає речовину масою, еквівалентну масі Сонця

Дослідження було опубліковане в журналі Publications of the Astronomical Society of Australia.

Виявлена ​​астрономами з Австралійського національного університету надмасивна чорна діра знаходиться в центрі квазара SMSS ~ J215728.21-360215.1.

Її маса, за оцінками вчених, перевищує масу Сонця приблизно в 20 мільярдів разів, і при цьому вона є дуже "голодною", поглинаючи кожні два дні речовину масою з Сонце ( яке важить1.989 × 10^30 кг) . Як відзначають фахівці, кожен мільйон років маса даної чорної діри збільшується на один відсоток.

"Ця чорна діра зростає настільки швидко, що її випромінювання в тисячі разів яскравіше, ніж у цілої галактики. Саме ж випромінювання відбувається внаслідок нагрівання матерії і газів, які вона поглинає ", - коментує Крістіан Вольф, астроном Австралійського національного університету і глава дослідження.

Зображення J2157-3602 з VISTA Hemispheric Survey (VHS) в Y JKs-діапазонах.

За його словами, якби така чорна діра опинилася в центрі нашої Галактики, її світність затьмарила б всі зірки в небі, а сама вона для людського ока була в 10 разів яскравіше повного Місяця.

Втім, в такому випадку на Землі, ймовірно, не було б життя - через сильне рентгенівське випромінювання, джерелом якого був би такий квазар. 

Через величезні відстані і розширення Всесвіту хвилі випромінювання, яким довелося добиратися до нас протягом декількох мільярдів років, змістилися в ближній інфрачервоний діапазон.

Вольфу і його колегам вдалося виявити ці хвилі за допомогою телескопа SkyMapper, розташованого в обсерваторії Сайдинг-Спрінг (Австралія). Після цього вчені використовували дані космічного телескопа Gaia.

Інструмент працює в оптичному діапазоні і вимірює власні рухи зірок (зміщення зірок на небесній сфері, які викликані їх рухом щодо Сонячної системи), а також параллакси - зміни координат зірки, які пов'язані зі зміною положення спостерігача через обертання Землі навколо Сонця.

Поєднання цих даних дозволяє дізнатися відстань до джерела світла і зрозуміти, як вони розподілені. Зіставивши дані з австралійського наземного телескопа і космічного телескопа Gaia, вчені прийшли до висновку, що перед ними знаходиться саме чорна діра.

"Ми поки не розуміємо, чому вона стала такою великою і чому так швидко, починаючи з перших днів Всесвіту. Однак ми продовжимо пошуки і, можливо, зуміємо знайти ще більш швидко зростаючі чорні діри ", - зазначає Вольф.

Вчений додає, що чорні діри, подібні до цієї, можуть допомогти краще розібратися в тому, що з себе представляла рання версія Всесвіту.

"Перед такими яскравими надмасивними чорними дірами вчені можуть бачити тіні інших об'єктів. Крім того, зростаючі так швидко надмасивні чорні діри оперативно поглинають скупчену довкола "димку", іонізуючи газ і роблячи Всесвіт більш прозорим".

Вольф також зазначає, що за допомогою таких надмасивних чорних дір і нових великих наземних телескопів, будівництво яких завершиться в найближче десятиліття, можна буде проводити пряме вимірювання показників розширення Всесвіту.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA