Крокодил з хвостом дельфіна: вчені знайшли "загублену ланку" в еволюції

Дослідники встановили, що скам'янілості, яким близько 180 мільйонів років, належали незвичайній тварині - крокодилу з хвостовим плавцем, схожим на такий у дельфінів

Відкриття, як відзначають вчені, дозволяє пролити світло на те, як деякі древні крокодиломорфи еволюціонували в дельфіноподобних істот. Дослідження було опубліковане в журналі PeerJ, коротко про нього повідомляється в прес-релізі на сайті  Phys.org.

Скам'янілості, знайдені на північному сході Угорщини в 1996 році, як з'ясували автори нової роботи, належали раніше невідомого виду, що отримав назву Magyarosuchus fitosi.

У цієї тварини, як можна побачити на зображенні згори (художньому представленні стародавньої істоти), був довгий хвіст, схожий на хвіст дельфіна.

За словами дослідників, Magyarosuchus fitosi був одним з найбільших прибережних хижаків юрського періоду (тривав приблизно з 201 млн років тому до 145 млн років тому). У довжину тварина досягала приблизно п'яти метрів і, як повідомляють автори роботи, мав риси, характерні для двох роздільних груп доісторичних крокодилів.

Так, у представників одного з сімейств - телеозаврідів - були кістяні захисні нарости на спині і череві, а також кінцівки, пристосовані до ходіння по землі. У іншої ж групи, метріорінхід - на місці лап і плавця були плавники і не було броні.

Новий же вид, як підкреслюється, мав серйозну броню, однак разом з тим і хвостовий плавець. Це і навело фахівців на припущення, що Magyarosuchus fitosi є відсутньою ланкою між двома даними групами.

Доктор Марк Янг (Dr. Mark Young) з Единбурзького університету, співавтор нової роботи, зазначає: "Дані скам'янілості дозволяють побачити, як крокодили почали еволюціонувати в дельфіно- і китоподібні форми більш ніж 180 млн років тому. Наявність як кістяної броні, так і хвостового плавника вказує на велику різноманітність крокодилів юрського періоду".