Рада схвалила нові правила трансплантації органів. Що зміниться для українців

Верховна Рада ухвалила законопроект №2386а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині"

За відповідне рішення віддали голоси 255 депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Документ передбачає, що всі повнолітні українці, крім вагітних, ув’язнених і хворих, зможуть жертвувати свої органи за життя. Також людина може вибрати третю особу, яка дасть дозвіл на пересадку її органу після смерті.

Безкоштовну трансплантацію органів будуть проводити тільки за медичними показаннями. Вилучення органів з трупа відбуватиметься тільки після того, як консиліум лікарів констатує смерть головного мозку. 

Бажаючі стати донорами посмертно повинні будуть давати письмову згоду транспланто-координатору, чия посада також з'явится після ухвалення закону. Втім, донор зможе передумати в будь-який момент і відкликати згоду та заявити про довічну відмову від донорства. 

В країні також запустять Єдину систему трансплантації, аби донорам та пацієнтам було легше знайти один одного. Система включатиме кілька реєстрів: посмертних донорів, розпорядників органів померлих, живих донорів, донорів стовбурових клітин, а також реципієнтів, пацієнтів, які вже пройшли трансплантацію, медустанов і транспланто-координаторів.

Реєстр буде закритим: доступним буде тільки список координаторів і медустанов. Доступ до іншої інформації буде тільки у координаторів, МОЗ та судмедекспертів (для посмертного донорства).

"Законопроектом також вносяться зміни до ст. 143 Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів, - це дозволяє створити ще один запобіжник проти "чорної трансплантології" та зберегти монополію держави на такі операції", - зауважила депутат від БПП, голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. 

Вона наголосила, що до цього ситуація в Україні була катастрофічною: проводилося лише 3,1 трансплантацій на 1 млн населення на рік. Це - один із найгірших показників у світі.

"В абсолютних цифрах це становить лише 130 операцій на рік, притому що понад 5 тис. українців щороку потребують пересадки органів. Із них трансплантації нирки потребують понад 2500 пацієнтів, печінки - до 1500 пацієнтів, серця - понад 1000 осіб, кісткового мозку - 300", - підсумувала Богомолець.