Санкції проти Росії не шкодять економіці Італії, - посол України

Посол України в Італії Євген Перелигін спростовує твердження російських політиків щодо мільярдних збитків, які завдають італійській економіці санкції проти Росії

Про це йдеться у статті посла “8 міфів про збитки є європейських економік від російських санкцій” у виданні Affaritaliani.

У статті Перелигін спростовує заяви про втрату Італією 3 млрд євро на рік у зв'язку з європейськими санкціями.

Посол зазначає, що в останні роки спостерігається різке зниження італійського експорту до Росії: з 10,7 млрд євро в 2013 році (ще до введення санкцій) до 6,7 млрд в 2016 році.

Причиною є різке падіння світових цін на нафту, що спричинило значне зниження валютних доходів РФ, зниження купівельної спроможності в Росії та девальвацію рубля.

Впродовж того самого періоду відбувалося скорочення імпорту до Росії не лише з Італії, а й усього світу.

Починаючи з 2017 року, коли ціни на нафту повернулися до зростання, а економічна ситуація в Росії стабілізувалася, імпорт з Італії також збільшився на 19,3%.

Перелигін також розвіює відомий міф, що санкції більше впливають на виробників італійської сільськогосподарської продукції і через це їх треба скасувати.

"По-перше, слід зазначити, що європейські санкції взагалі не впливають на аграрний сектор, навіть якщо експорт італійських товарів, пов'язаних із цим сектором, зменшився. Це пов'язано з тим, що Росія сама ввела ембарго на імпорт низки сільськогосподарських продуктів з ЄС", - зазначив він.