Шість країн ЄС постануть у Європейському суді через забруднене повітря

Європейська комісія подала позови до Європейського суду проти шести країн, причиною чого стало недотримання стандартів якості повітря ЄС

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄК.

Німеччина, Франція і Великобританія постануть перед судом за надмірний вміст діоксиду азоту в повітрі, а Італія, Угорщина й Румунія - через порушення норм викидів твердих частинок.

Загроза існувала й для Іспанії, Словаччини та Чехії, але їм вдалося уникнути  позову. Країни відреагували на попередні застереження, відтак заходи, які вони проводять, можуть змінити ситуацію на краще.

Комісія також розширила ряд поточних справ у справі порушень щодо Німеччини, Великої Британії та Люксембурга з проханням уточнити їхнє рішення не вводити штрафні санкції щодо автовиробників, причетних до справи Dieselgate. У вересні 2015 року з'ясувалося, що понад 11 мільйонів дизельних автомобілів Volkswagen по всьому світу були оснащені програмним забезпеченням, яке під час проведення тестів в десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема, оксидів азоту, що викидаються в повітря.

У разі задоволення позовів країни заплатять штрафи або отримають заборону на в'їзд дизельних авто в центри міст.

Відомо, що ряд країн, зокрема Німеччина й Швеція, мають дозвіл для міської влади забороняти старі дизельні автомобілі.

У Бельгії через надмірне забруднення повітря громадський транспорт зробили безкоштовним.