Китай запустив супутник, що допоможе дослідити темну сторону Місяця

Китайське національне космічне агенство запустило супутник Queqiao, призначений для ретрансляції сигналів міжпланетної станції "Чан'е-4"

Про  це повідомляє NASA SpaceFlight.

Станція відправиться на Місяць в кінці року і стане першим апаратом, який здійснив м'яку посадку на зворотному боці Місяця.

Китайська місячна програма складається з кількох етапів: перший передбачає дослідження поверхні Місяця за допомогою супутників, а другий - за допомогою посадкових апаратів.

У 2013 році Китайське національне космічне управління вже запустило до супутника Землі апарат "Чан'е-3", що складається з посадкового модуля і місяцеходу. Після цієї місії Китай почав готувати нову відправку посадкового апарата на Місяць - "Чан'е-4" повинен стати першим апаратом, що сів на зворотний бік Місяця.

Місцем посадки, яким стане найбільший кратер на Місяці, становить великий інтерес для вчених, але апарат, що працює на зворотному боці не може передавати сигнали на Землю.

Саме тому за кілька місяців до старту основної місії "Чан'е-4" до Місяця відправився супутник-ретранслятор Queqiao.

21 травня в 00:25 за київським часом ракета "Чанчжен-4C" з апаратом стартувала з космодрому Січан. Апарат буде працювати біля точки Лагранжа L2 системи Земля-Місяць - вона розташовується на прямій, що з'єднує обидва тіла, за Місяцем.

  
Крім своєї основної місії по ретрансляції сигналів Queqiao проводитиме власну наукову програму за допомогою інструменту Netherlands-China Low-Frequency Explorer, який буде реєструвати низкочастотне радіовипромінювання з раннього Всесвіту, що дозволяє вивчити його структуру.

Окрім Queqiao ракета відправила до Місяця два ідентичних мікросупутника Longjiang-1 і Longjiang-2 масою по 45 кілограмів.

Основна місія "Чан'е-4" відправиться до Місяця в кінці 2018 року. Як і "Чан'е-3" вона буде складатися з посадкового модуля і місяцеходу.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA