У Криму почались нові репресії проти кримських татар: Затримано активістів

В окупованому Криму 21 травня пройшли обшуки та затримання кримських татар і представників Меджлісу

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Зокрема, зранку обшуки відбулися у Бахчисараї в будинку активіста, координатора "Кримської солідарності"  Сервера Мустафаєва. Також обшукували і будинок активіста Едема Смаїлова у селі Долинне Бахчисарайського району. 

Згодом очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що після обшуків Мустафаєва та Смаїлова арештувала російська ФСБ. 

У прес-центрі ФСБ тим часом написали, що двох чоловіків затримали нібито за підозрою в участі в організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі", тож їм інкримінують участь в діяльності терористів. 

За словами Чубарова, згодом стало ще гарячіше, адже ФСБ заявила що розкрила діяльність "екстремістської групи", яку нібито створив помічник депутата Мустафи Джемілєва Ерол Велієв. У Росії стверджують, що створити групу наказав сам Чубаров, у чому його підтримувала СБУ.

У причетності до цієї групи ФСБ звинувачує колишніх спортсменів-боксерів О.Третьякова і О.Стешенко. Олександра Стешенка російські силовики затримали 11 квітня в пункті пропуску "Чонгар". За даними Крим SOS., Стешенко подзвонив матері і повідомив, що співробітники ФСБ "засумнівалися в його схожості з фото в паспорті", після чого на зв'язок більше не виходив. Співробітники ФСБ спочатку усно підтвердили адвокату Стешенко факт затримання, але згодом стали заперечувати навіть те, що він перетинав адмінмежу в сторону окупованого Криму. Пізніше Стешенка вивезли в невідомому напрямку і про його долю нічого відомо не було.

Зараз же ФСБ приписує йому та іншим членам цієї нібито групи планування вчинення злочинів з мотивів політичної ворожнечі з метою залякування проросійськи налаштованих кримських татар. Зокрема, підпал в січні 2018 року з використанням пляшок із запальною сумішшю будинку муфтія-колаборанта Е. Аблаєва.

Велієву та Третьякову звинувачення в РФ пред'явлені заочно і вони обидва оголошені у федеральний розшук.

"Очевидно, що ми є свідками, а багато хто і безпосередніми жертвами нових репресій і масштабних провокацій, що розгортаються в окупованому Росією Криму", - коментує ці дії ФСБ глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Як правило, при плануванні та реалізації будь-яких провокацій у тимчасово окупованому Криму, ФСБ РФ ставить комплексні завдання. В даному випадку, безперечно, однією з цілей нових репресій і провокацій проти кримських татар є спроба дискредитації Меджлісу кримськотатарського народу перед міжнародною спільнотою", - наголосив Чубаров. 

Він нагадав, що саме в ці дні Міжнародний суд ООН почав вимагати у Росії пояснень про причини невиконання нею рішення Суду від квітня 2017 року щодо скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.