В Індії знайшли рештки водорості віком 1,6 млрд років

Група дослідників, що представляють Національний музей природної історії в Стокгольмі, виявила в покладах осадових порід в Індії відбиток найдавнішої водорості, вік якої оцінюється в 1,6 мільярда років

Результати свого дослідження вчені представили на сторінках наукового видання PLOS Biology.

За словами фахівців, це відкриття дозволяє уточнити дату, коли на Землі з’явилися перші багатоклітинні рослини і організми в цілому.

За допомогою сучасних технологій вивчивши форму, розмір і структуру скам’янілості, фахівці прийшли до висновку, що вона, ймовірно, приблизно на 400 мільйонів років старше попереднього «рекордсмена» – багатоклітинного організму під назвою Bangiomorpha, відбиток якого був знайдений на території Канади у 2000 році.

«Розквіт» багатоклітинного життя почався лише близько 600 мільйонів років тому. Однак Bangiomorpha, а слідом за нею і нова знахідка дозволяють припустити, що багатоклітинні рослини існували на Землі давно. Із сучасних організмів вони, судячи з усього, були найбільш схожі на червоні водорості.

Сьогодні червоні водорості найчастіше зустрічаються в морських, а не прісноводних водоймах, і в більшості випадків це досить великі рослини, але зустрічаються і мікроскопічні представники цього загону. Дослідники відзначають, що відбитки збереглися протягом 1,6 мільярда років завдяки тому, що кисень у воді, в якій водорості в ті часи жили, практично був відсутній.