Порошенко відкрив Бескидський тунель - частину Пан'європейського транспортного коридору

У четвер, 24 травня, президент Петро Порошенко урочисто відкрив відреставрований Бескидський тунель, який є частиною міжнародного транспортного коридору Трієст–Любляна–Будапешт–Братислава–Ужгород–Львів

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Потяг, який ви бачите, із залізничними вагонами, збудованими за останні 2 роки, везе українську руду до Словаччини. Дуже важливо, що Україна стає надійним транзитером не лише енергоносіїв, але й вантажів. Цей тунель - частина міжнародного транспортного 1,5 тис. км коридору Трієст–Любляна–Будапешт–Братислава–Ужгород–Львів. Львів і Трієст - зараз разом. Це надзвичайно важлива дорога для економіки України, символ ефективної співпраці з ЄС, збільшення надходжень до бюджету, створення нових високооплачуваних робочих місць", - заявив Порошенко.

Президент наголосив, що реконструкція Бескидського тунеля - найбільший інвестиційний проект за часи незалежної України.

В урочистій церемонії також взяли участь представники Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку.

Бескидський тунель побудований 1886 року і є другим за довжиною залізничним тунелем в Україні. Він розташований між станціями Бескид і Скотарське Мукачівської дистанції Львівської залізниці (Ужгородська дирекція). Північний портал тунелю розташований на території земель Опорецької сільської ради Сколівського району Львівської області, а південний - у Воловецькому районі Закарпатської області. Тунель проходить під головним карпатським вододільним хребтом.

Загальна довжина тунелю становить 1764,5 м. Він пролягає на глибині 180 м від поверхні Бескидського хребта. Висота пролягання тунелю над рівнем моря - 800 м. Приблизно на середині тунелю підйом змінюється спуском.