Сьогодні християни східного обряду святкують Трійцю

27 травня церкви й громади християн східного обряду святкують День Святої Трійці, або П’ятидесятницю чи Зелені свята

Це свято після Великодня й Різдва вважається одним із найбільших свят та святкується у неділю сьомого тижня після Великодня.

У книзі Діянь апостолів ідеться, що через 50 днів після воскресіння Христа Богоматір, апостоли і учні Христа зібралися разом. Вони очікували обіцяного Вчителем хрещення Святим Духом. З шумом, схожим на вітер, Святий Дух зійшов на них у вигляді язиків полум'я. Після цього апостоли заговорили різними мовами і пішли проповідувати християнство по всьому світу.

Хрещення учнів Христа Святим Духом вважається днем народження християнської Церкви. Дар Святого Духа, котрий отримали апостоли в день П'ятидесятниці, всі віруючі отримують через таїнства хрещення і миропомазання.

Свято П'ятидесятниці зветься також Трійцею, бо цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях - як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. П'ятидесятницю почали широко відзначати з IV століття, після прийняття церквою догмата про Трійцю - визнання існування єдиного Бога з одночасним визнанням трьох його проявів (ликів, іпостасей).

Церковна традиція святкування цього свята доволі міцно переплелася з дохристиянськими віруваннями. Трійця надзвичайно багата на всілякі обрядодії, які в кожному регіоні свої. Йдеться про "завивання вінків", і "русалії" ("русальський тиждень"), і обряд "водіння Тополі" на Полтавщині, "водіння Верби" на Чернігівщині чи "Куста" на Поліссі, і обряд поминання покійників "діди" тощо.