Іспанія арештувала на вимогу Росії фінансиста, який лобіював "закон Магнітського"

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді на вимогу Росії міжнародного фінансиста, лобіста спрямованого проти російських корупціонерів "закону Магнітського" Вільяма Браудера

Про це Браудер повідомив у Twitter дорогою до поліцейського відділку.

За годину фінансиста відпустили фінансиста відпустили на вимогу генсека Інтерполу.

"Терміново: Щойно був заарештований іспанською поліцією в Мадриді на вимогу про арешт від російського Інтерполу. Їдемо до поліцейського відділку просто зараз", - написав Браудер.

"Хороші новини. Іспанська національна поліція щойно звільнила мене після того, як генеральний секретар Інтерполу в Ліоні порадив їм не зважати на нову червону заяву російського Інтерполу. Це вже шостий раз, коли в моїй справі Росія зловживала Інтерполом", - додав Браудер за деякий час.

Фінансист також виклав світлину з салону поліцейського авто.

"На задньому місці в іспанській поліцейській машині їду до відділку відповідно до запиту Росії про арешт. Вони не скажуть мені, до якого відділку", - зазначив Браудер.

При цьому в Мадриді Браудер опинився саме через справу Магнітського - він має дати свідчення щодо крупної суми грошей, виведених у Іспанію.

"За іронією долі, причина, з якою я в Мадриді, - дати свідчення головному іспанському прокурору в справі проти російської мафії Хосе Грінді про величезну суму грошей зі справи Магнітського, які спливли до Іспанії. Тепер, коли мене звільнили, моя місія продовжується. Зустрічаюся із прокурором Гріндою зараз", - розповів Браудер.

"Закон Магнітського" - закон США та низки інших країн, що містить перелік російських чиновників, причетних до шахрайств, переслідувань і порушень прав людини, зокрема пов'язаних зі справою компанії Hermitage Capital Management і смертю російського адвоката Сергія Магнітського. Посадовцям, причетним до справи Магнітського та подібних порушень, заборонено в'їзд до США, щодо них запроваджено санкції економічного характеру - арешти майна, корупційних рахунків тощо.

Після США подібний законодавчий акт ухвалив Європарламент щодо таких осіб та їхнього майна у країнах ЄС. У жовтні 2017 парламент Канади одноголосно прийняв закон S-226 про захист жертв корумпованих іноземних властей, на що Росія погрожує "відплатою".

Сергій Магнітський помер у СІЗО в Москві після року утримання за ґратами в умовах, які правозахисники охарактеризували як тортури. Як вважають колеги юриста у фонді Hermitage, кримінальну справу було заведено на нього як помсту за розкриття великої корупційної афери.