Хто підтирається портретами президента: у Туркменістані обшукують туалети громадян

У Туркменістані поліція проводить рейди по туалетам громадян, шукаючи там газети з портретами президента країни

Про це повідомляє Радіо Азатлик.

Людям, у яких знаходять зображання Ґурбанґули Бердимухамедова, погрожують звільненням з роботи та адміністративною відповідальністю.

Впереш про проблеми з використанням портрета президента у якості туалетного паперу стало відомо у березні. Тоді директора однієї із шкіл звільнили після того, як у шкільному туалеті знайшли газети з портретами Ґурбанґули. Після цього перевірки стали масовими. Регіональні чиновники від коментарів відмовляються. 

Використані портрети президента поліцейським також треба шукати на звалищах серех побутового сміття всередині житлових кварталів. За кожним смітником закріплені персональні люди, які зобов'язані інспектувати відходи. Якщо вони знаходять зіпсовані фото з газет - то мають встановити будинок та квартиру за вказаним на виданні номером будинку підписника та повідомляти про це органи. 

Зараз у Туркменистані регулярно виходять 62 видання. Незалежних серед них немає – всі вони пов’язані з президентом і його адміністрацією. І кожна газета або журнал зобов’язані друкувати портрет голови держави на першій шпальті. Всього ж зазвичай в одному номері не менше від двох фотографій президента, а у свята фото Ґурбанґули Бердимухамедова публікується на кожній шпальті.

Підписка на кожне видання обходиться приблизно в 60 манатів на рік, за офіційним курсом це 18 доларів, за курсом чорного ринку 3 долари. Середній дохід у країні – 800–900 манатів, тобто підписка на одне видання обходиться менш ніж у 10% від однієї місячної зарплати. Але купити на ті ж гроші звичайного туалетного паперу не вийде. Цей товар продається тільки в Ашгабаті, і ціна одного рулону – 5–6 манатів.