Луценко пояснив, чому імітували вбивство Бабченка

Генеральний прокурор Юрій Луценко пояснив, чому необхідно було інсценувати смерть журналіста Аркадія Бабченка

Про це генпрокурор розповів у Facebook.

За словами Луценка, по-перше, така імітація передбачена статтею 271 КПК і використовувалася понад 30 разів за останні 2,5 роки. 

"Друге, після замовлення убивства Бабченка організатор Г. запропонував виконавцю Ц. (який діяв у співпраці з СБУ) вбити ще 2 осіб. При цьому він сказав, що існує цілий список понад 30 осіб, яких хочуть знищити російські спецслужби. Третє, затримання Г. до теракту не знешкодило би загрозу всім цим людям. Імітація вбивства давала можливість отримати додаткову інформацію про список і про замовника", - додав генпрокурор.

Читайте також: Як світові ЗМІ реагують на "воскресіння" Бабченка

По-четверте, у результаті цієї оперативної комбінації слідство отримало список з 47 осіб, які могли бути наступними жертвами терористів. Переважно, це - відомі українські та екс-російські журналісти. Наразі вони повідомлені про небезпеку і організовується їхній захист.

Тим часом прес-служба Генпрокуратури повідомляє, що 1 червня 2018 року відбулася зустріч Луценка з керівниками дипломатичних представництв країн-представників "Великої сімки", країн ЄС, Норвегії, Австралії, Європейського Союзу та Ради Європи щодо проведеної 29 травня 2018 року успішної спецоперації правоохоронних органів України із попередження вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Луценко акцентував увагу на тому, що саме обрана стратегія дозволила не лише не допустити загибелі журналіста, припинити злочин, повністю задокументувати злочинні дії організатора, отримати докази його зв’язку із замовником злочину, а й отримати відомості щодо можливих потенційних жертв, проти яких ймовірно готувалися терористичні акти і вбивства.