"Вони всі помруть": заступник Супрун вибачився за нетактовний вислів щодо пацієнтів з раком

Заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський вибачився за невдало використаний вислів про неефективне лікування онкохворих за кордоном під час виступу у Рахунковій палаті

Про це повідомляє прес-служба МОЗ. 

Мова йде про уривок із стенограми виступу Лінчевського, де він сказав: 

"Щодо ефективності. Щодо нерезультативності і неекономності використання грошей. У сухому залишку 25 відсотків пацієнтів, власне, помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми є нуль відсотків. Ті проблеми, тобто ті онкологічні захворювання, які, власне, потребують трансплантації кісткового мозку, вони закінчуються смертю. Рано чи пізно". 

Після того, як довкола цієї фрази представники ЗМІ та чиновники підняли шум, Міністерство охорони здоров'я опублікувало офіційну відповідь. 

"Заступник міністра Олександр Лінчевський приносить вибачення за емоційні вислови, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає надто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких та небайдужих громадян", - йдеться у повідомленні МОЗ. 

Крім того, МОЗ наголошує на неприпустимості розповсюдження припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких направили на лікування за кордон. Пацієнти у рамках цієї програми перебувають у важкому стані, тому частка випадків з ремісією на рівні 75% є високим результатом. 

Крім того, у міністерстві вважають кінцеві результати програми "Лікування громадян України за кордоном" успішним за час роботи команди. 

"За останні два роки відправлено на лікування в півтора рази більше пацієнтів, ніж за попередні 6 років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилось з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системна співпраця. Шанс на подовження життя отримують більше 75% пацієнтів/", - йдеться у повідомленні.