62% українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери. Опитування

Понад 60% опитаних українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери, тим часом 27% не бачать такої потреби

Про це свідчать результати дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Переважна більшість громадян (68%) планує взяти участь у виборах Президента України, тоді як однозначно не бажають брати такої участі лише 17%. Серед кандидатів на президентську посаду відсутні явні лідери, рейтинг усіх основних політиків доволі невисокий.

Відносно найбільшу підтримку серед тих респондентів, які планують взяти участь у виборах, має Юлія Тимошенко - 13,3% виборців. Далі йдуть Анатолій Гриценко - 9,4%, Юрій Бойко - 8,4% та Петро Порошенко - 7,6% та Олег Ляшко - 7,4%.

"Більшість громадян (62%) вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери, не бачать такої потреби 27%. Найбільше висловлюють потребу у нових лідерах у Західному регіоні (78%), найменше -  на Півдні (46%). В решті регіонів нових лідерів прагнуть близько 60%”, - йдеться у дослідження.

У відкритому запитанні, коли респондентів просили назвати прізвище нового бажаного лідера, чітко виділилися три лідери: Святослав Вакарчук (7%), Володимир Зеленський (6,6%) та Євген Мураєв (6%).

Головними якостями, якими, на думку громадян, мають відрізнятися нові лідери, є в першу чергу некорумпованість (54%), чесність (46%) та готовність реально захищати інтереси людей (45%).

Натомість наявність патріотизму та чіткого плану дій є важливою для 22% опитаних, освіченість та професіоналізм - для 16%, наявність лідерських якостей - для 15%. Найрідше респонденти згадували про заможність потенційного лідера (1%), готовність досягати своєї мети будь-якими методами (4%).

Громадяни бачать різні можливі джерела, звідки можуть рекрутуватися нові політичні лідери: з нових політичних сил (33,5%), вже наявних політичних партій, де вони були не на перших ролях (30%), із організацій громадянського суспільства (28%), кола гуманітарної або технічної інтелігенції (26%), учасників АТО на Донбасі (17%), волонтерів (15%). Найменше громадяни хотіли б, щоб нові лідери були представниками великого бізнесу (5%).

Більшість громадян - 60% - схвально ставляться до перспективи для громадянських активістів йти в політику, негативно до цього ставляться 25%. Основна причина такої підтримки – сподівання, що прихід громадських активістів в політику зумовить якісне оновлення політики (46%), ще 29% сподіваються, що таким чином громадські активісти зможуть здійснювати реальний вплив на ситуацію в країні.

Негативне ставлення до перспективи громадських активістів йти в політики пов’язане з тим, що активісти більше користі суспільству можуть принести в громадській діяльності (13%) і що "вони не зможуть стати впливовими політиками без наявності потужних фінансових ресурсів і корупційних зв’язків" (13%).