99% українських сміттєзвалищ не відповідають екологічним нормам, - Семерак

Наразі в Україні функціонують понад тисяча сміттєзвалищ, однак 99% з них не відповідають сучасним екологічним вимогам

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак на конференції “Нова політика управління відходами - основа економіки замкненого циклу”, передає прес-служба відомства.

"Непродумана політика управління відходами, яку ми успадкували від радянського союзу призвела до появи тисяч сміттєзвалищ, 99% з яких не відповідають сучасним екологічним вимогам. Весь цей час Україна жила без будь-якого розуміння, що робити з відходами. За винятками поодиноких населених пунктів, де місцева влада намагалася хоча б спробувати запровадити якісь технології чи запозичити досвід інших країн", - зазначив міністр.

Загалом в Україні управління відходами було орієнтовано на захоронення і при цьому були відсутні економічні стимули для переробки вторинної сировини та механізми притягнення до відповідальності, наприклад, за шкоду, завдану довкіллю.

Ще 8 листопада 2017 року Уряд ухвалив Національну стратегію поводження з відходами, яка стала першим стратегічним документом національного рівня.

"Якщо говорити про побутові відходи, то, наприклад, зараз лише 3% із них переробляється та повторно використовується, але на Стратегію управління відходами визначена амбітна мета, щоб до 2030 року 70% таких відходів в Україні перероблялося чи повторно використовувалося", - пояснив Семерак.