"Хаббл" опублікував нові зображеня галактики NGC 3256, що освітлює космос

Телескоп "Хаббл" опублікував знімки викривленої галактики NGC 3256, яку ще називають "фабрикою наднових"

Галактика, в якій астрономи щорічно спостерігають вибухи наднових, є реліктом зіткнення двох спіральних галактик - воно сталося понад 500 мільйонів років тому, йдеться на сайті телескопа.

При злитті галактик вкрай рідко стикаються зірки, оскільки вони знаходяться на гігантських відстанях одна від одної. Однак газ і пил в таких космічних об'єктах сильно взаємодіють, створюючи яскраве і сильне світіння.

NGC 3256 вміщує в себе величезну кількість новонароджених зірок, які утворюють групи і кластери - вони найбільш яскраво світять в далекому інфрачервоному діапазоні, що робить NGC 3256 однією з найяскравіших світових галактик, за якою може спостерігати людство. При цьому NGC 3256 знаходиться на відстані більше 100 млн світлових років від Землі.

Крім більше тисячі зоряних скупчень в центральній частині галактики, астрономи можуть вивчати обертання областей молекулярного газу і темного пилу - в основному їх орбіта будується навколо ядер реліктових галактик. Вчені вважають, що через сотні мільйонів років їх ядра також зіллються, і на місці NGC 3256 з'явиться нова еліптична галактика.

Космічний телескоп "Хаббл" був запущений на земну орбіту 24 квітня 1990 року. Планується, що він буде списаний тільки після 2030 року. Основною сферою його діяльності є вивчення різних космічних об'єктів. При цьому завдяки відсутності земної атмосфери якість його зйомки приблизно в 10 разів краще, ніж у аналогічного телескопа, який знаходиться на поверхні планети.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA