Нова фінансова криза може відбутись вже цього року, - Світовий банк

Зважаючи циклічність економіки, експерти Світового банку прогнозують нову фінансову кризу у 2018-2019 роках

Про це йдеться у доповіді СБ, передає "Укрінформ".

У доповіді "Глобальні економічні перспективи" Світовий банк припускає нову фінансову кризу вже у 2018-2019 роках. За словами в.о. головного економіста банку Шантаянана Девараджана, останні півстоліття глобальні рецесії відбувалися раз на десятиліття, а з моменту останнього спаду (2009 року) минуло як раз десять років.

Фінансисти прогнозують, що світовий ВВП в 2018-2019 роках зростатиме на 3%. Однак у звіті йдеться, що цифри виглядали оптимістично і перед початком попередньої рецесії 2008-2009 років.

Читай також. Чекати лишилося недовго: Чому світ наближається до нової фінансової кризи

Якщо раніше Світовий банк очікував поступового зниження темпів зростання світового ВВП, то зараз економісти говорять про різке гальмування. Його, зокрема, можуть спровокувати викликані протекціоністською політикою торговельні війни (наприклад, між США і Китаєм), дефолт за борговими зобов'язаннями на якомусь з великих ринків, а також різке посилення кредитно-грошової політики у США з подальшим зростанням процентних ставок.

Ризики несуть і геополітичні фактори - напружена ситуація на Корейському півострові, на Близькому Сході та у відносинах Росії з США та Європою, а також політичні зміни - зростання впливу популізму, антиглобалістські настрої і "поляризація громадської думки".