Радбез ООН ухвалив заяву щодо загострення на Донбасі

Радбез ООН засудив загострення бойових дій на Донбасі із застосуванням забороненої важкої зброї та висловив повну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України

Про це йдеться в заяві голови Радбезу ООН, повідомляє Укрінформ.

"Рада Безпеки висловлює серйозну стурбованість з приводу останнього загострення ситуації у сфері безпеки на сході України", - йдеться в документі.

При цьому підкреслюється, що це має суттєвий вплив на безпеку цивільного населення.

"Рада Безпеки засуджує триваючі порушення режиму припинення вогню, особливо з використанням важкої зброї, забороненої Мінськими угодами, що спричинило трагічні загибелі, в тому числі серед мирних жителів", - наголошується в заяві.

Радбез закликав до виконання зобов'язань з роззброєння та негайного виведення важкої зброї відповідно до Мінських угод. Крім того, підкреслюється необхідність розширити зусилля гуманітарної допомоги в постраждалих від конфлікту регіонах. Рада безпеки ООН також висловила цілковиту підтримку Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ та закликала всі сторони сприяти її роботі.

В останньому пункті Радбез ООН підтвердив "цілковиту підтримку" резолюції 2166 (2014) щодо збитого авіалайнера рейсу MH17.