Керівництво Одеського порту підозрюють в махінаціях з судновою фарбою на 15 млн. грн.

Директор ТОВ "Сіопласт" Наталія Тараненко підозрює керівництво ДП "Одеський морський торгівельний порт" (ОМТП) в махінаціях із закупівлями суднової фарби на 15 млн.грн

Про це говориться в її листі на ім'я начальника адміністрації ОМТП Ігоря Ткачука.

Автор листа вивчила тендерні закупівлі порту, починаючи з 2016 року, і виявила, що оптові партії суднової фарби торгівельної марки Hempel купувалися по 855 грн/літр, тоді як роздрібна ринкова ціна такої фарби складає 250-270 грн/літр. 

Крім того, Наталія Тараненко звертає увагу ще на три факти. Кількість фарби, яку ОМТП купує через систему електронних торгів, значно перевищує реальні потреби портофлота. Закупівлі проводяться через фірми-посередники без участі офіційного дистриб'ютора ТМ Hempel в Україні. А продукція Hempel не ввозилася на митну територію України в об'ємах, передбачених тендерними закупівлями.
Наталія Тараненко робить висновок, що посадовими особами Одеського порту і кількома приватними компаніями "організована злочинна схема розкрадання засобів державного підприємства в особливо великих розмірах і постачань на підприємство контрафактної продукції".
Вказані матеріали автор листа планує направити в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), Національну поліцію, Рахункову палату, прокуратуру, а також в ЗМІ.
ТОВ "Сіопласт" - один з найбільших постачальників лакофарбних матеріалів в Україну. Компанія працює безпосередньо з провідними світовими виробниками фарб.
Нагадаємо, прокуратура Одеської області вже веде досудове розслідування проти посадових осіб ОМТП в рамках "буксирної справи". За даними видання "Дзеркало тижня", керівники Одеського порту підозрюються в нанесенні збитків державі на суму мінімум 3-4 млн. грн. через фірми "Екофлот" і "Укрфлот-сервіс". Цим фірмам порт здавав в оренду буксири по істотно занижених орендних ставках, а прибуток від роботи цих буксирів отримували засновники фірм, близькі до керівництва ОМТП.