Участь у виборах деокупований Донбас має брати не раніше, ніж через 3 роки. Аваков пояснив, чому

Люди, які раніше жили на окупованих територіях Донбасу, зможуть брати участь у виборах до центральних органів влади України не раніше, ніж через 3-5 років після припинення вогню

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, підбиваючи підсумки свого виступу під час IX Національного експертного форуму, повідомляє Еспресо.TV.

Він розповів, що в рамках реалізації етапу деокупації та реінтеграції його стратегії "Механізм малих кроків", участь у виборах громадян, які раніше жили на окупованих територіях, буде відновлено. Втім, це відбудеться не раніше, ніж через 3-5 років.

При цьому вибори можна буде проводити виключно на демілітаризованої території. Вони не можуть відбуватися за відсутності необхідного безпечного оточення і дієздатних інститутів.

Міністр пояснив, що поспішне проведення виборів може сприяти посиленню і відновленню конфлікту. Вибори можна проводити, коли кордони держави знаходяться під її повним контролем або контролем міжнародних спостерігачів, в іншому випадку немає ніяких гарантій безпеки в день голосування.

"Найбільш адекватний часовий проміжок між припиненням вогню і проведенням виборів - 3 роки після припинення вогню. Якщо вибори проводяться менше, ніж через 2 роки після припинення вогню в разі молодих демократій, і менше, ніж через 1 рік - в разі розвинених демократій, це призводить до відновлення збройного протистояння", - наголосив Аваков. 

За його словами, цей час також потрібен для повернення на раніше окуповані території біженців і вимушено переміщених осіб, які також мають повне право брати участь у голосуванні. 

Читайте також: Аваков представив стратегію відновлення цілісності України і деокупації Донбасу "Механізм малих кроків"

Зазначимо, вчора, під час IX Національного експертного форуму очільник МВС представив Стратегію відновлення цілісності України і деокупації Донбасу "Механізм малих кроків". 

Ця стратегія є одним з варіантів вирішення найважливіших проблем для нашої країни - відновлення суверенітету і територіальної цілісності, а також деокупація і реінтеграція тимчасово окупованих територій.