Жінці в дитинстві подарували пил з Місяця, а тепер вона судиться з NASA. Що сталося

Американка стверджує, що володіє маленьким флаконом місячного пилу, який їй в дитинстві подарував Ніл Армстронг, і тепер подала в суд на NASA

Як пише ARS Technica, жінка, схоже, стурбована тим, що уряд може спробувати "прийти за нею". NASA раніше займало юридичну позицію, згідно з якою "приватні особи не можуть володіти місячним матеріалом", і кримінально переслідувало людей, які претендують на продаж такого місячного матеріалу, або іншим чином намагалися захопити такі артефакти.

Лора Сіккім стверджує, що її батько, Том Мюррей, дружив з астронавтом Нілом Армстронгом; в сімдесяті обидва жили в Цинциннаті, штат Коннектикут, і одного разу Армстронг подарував їм скляну пробірку з гумовою пробкою, заповнену світло-сірим пилом; Лорі, якій на той момент було 10 років, показали пробірку і записку: "Лорі Енн Мюррей - Удачі - Ніл Армстронг, "Аполлон-11".

Лорі каже, що тоді подарунок її не зацікавив: "Я любила ляльки Барбі і свій велосипед". Через півстоліття, коли батьки Лори померли, вона знайшла пробірку і записку в дерев'яній скриньці і згадала про все.

Цього року Лора вирішила підтвердити своє право власності на артефакт і найняла юриста, який склав офіційний запит до суду;  суд присяжних міста Вічіта, штат Канзас повинен вирішити, чи має Лора право зберігати подарунок астронавта.

Жінка проживає в Теннессі, а в Канзас звернулася через інший "місячний" випадок:  кілька років тому в NASA схаменулися і спробували відсудити у жінки на ім'я Ненсі Лі Карлсон сумку, в якій екіпаж "Аполлона-11" привіз зразок місячного грунту.

Тоді суд в Канзасі ухвалив, що Карлсон придбала сумку законним чином (вона купила її менше ніж за тисячу доларів, коли NASA розпродавало списані речі) і має право розпоряджатися нею як вважатиме за потрібне.

Минулого року жінка продала сумку (разом з частинками місячного пилу, що пристали до внутрішньої поверхні) за 1,8 мільйона доларів на аукціоні Sotheby's.

Що саме знаходиться всередині пробірки Лори Сіккім поки невідомо - її адвокат замовив експертизу сірого порошку, але аналіз не дозволив визначити походження пилу.

Лора і її адвокат сподіваються, що всередині пробірки місячний грунт, і готуються на випадок, якщо NASA претендуватимуть на подарунок: "Немає закону, який забороняє приватним особам володіти місячним матеріалом. Це не контрабанда", - пише юрист Лори. Журналісти видання Ars Technica написали в NASA, але їм відповіли, що, оскільки справа буде вирішуватися в суді, ніяких коментарів агентство давати поки не буде.

Довідка:

Ніл О́лден А́рмстронг — американський військово-морський льотчик ВМС США і астронавт. Командир "Аполлона 11" , який виконав політ на Місяць та перший землянин, який ступив на його поверхню (20-21 липня 1969). 

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA