Астрономи виявили три планети-немовляти біля новонародженої зірки

Європейська Південна Обсерваторія (ESO) повідомляє про те, що двом незалежним групам дослідників вдалося отримати переконливі докази існування кількох молодих планет навколо новонародженої зірки

Про це йдеться на сайті ESO.

Спостереження виконувалися з використанням решітки радіотелескопів міліметрового / субміліметрового діапазону ALMA (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array). Фахівці вивчали околиці зірки HD 163296, яка знаходиться на відстані близько 330 світлових років від Землі в сузір'ї Стрільця. Маса цієї зірки приблизно вдвічі перевершує масу Сонця, а самій їй лише чотири мільйони років - це одна тисячна віку Сонця.

Дослідники застосовували нову методику виявлення планет, засновану на пошуку незвичайних структурних особливостей газових потоків всередині планетотворного диска навколо молодої зірки. Ці неоднорідності в газовому потоці можна порівняти з завихреннями, які виникають в річці навколо каменів.

Зірка HD 163296

Вимірювання властивостей потоку газу в товщі протопланетного диска дозволило ідентифікувати три планети. Вони розташовані на відстанях приблизно 12, 21 і 39 млрд кілометрів від своєї материнської зірки.

Утворення планети

"Ми шукали локалізовані маломасштабні рухи газу в протопланетному диску навколо зірки. Завдяки надвисокій роздільній здатності, з яким виходять зображення на ALMA, цей абсолютно новий підхід може допомогти виявити деякі з наймолодших планет в нашій галактиці", - заявляють вчені.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA