Футбол на крові: день 2

15 червня у Росії відбулося три матчі чемпіонату світу з футболу

15 червня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прибула до колонії в селищі Лабитнангі в Російській Федерації, де утримують українського режисера Олега Сенцова. Але керівництво колонії не пустило її до політв'язня, відмовилося пояснювати причини цього та розповідати про його стан здоров'я. 14 травня Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та анексованому Криму за політичними статтями. Сенцов, зокрема, вимагає звільнити 64 українських політв'язня. На цей момент голодування триває вже 33 доби і є підозри, що він може бути в критичному стані. Разом з Сенцовим стали відмовлятися від їжі ще троє українських бранців Кремля: кримчани Олександр Кольченко та Володимир Балух, а також військовий Олександр Шумков. Потім Кольченко припинив голодування.

Вчора відомий американський письменник Стівен Кінг закликав підтримати українського режисера Олега Сенцова. "Сьогодні перший день чемпіонату світу ФІФА і 32-й день голодування Олега Сенцова. Приєднуйтесь до мене та американської PEN America із закликами звільнити українського режисера, незаконно ув'язненого у Росії", - йдеться у повідомленні.

Також сьогодні окупаційний Роздольненський райсуд Криму продовжив арешт українському активісту Володимиру Балуху на 2 місяця - до 14 серпня. Медики, яких Балуху викликали під час засідання, коли йому стало зле, сказали що в нього "ситуаційний розлад". Водночас лікарі відмовилися уточнити подробиці цього діагнозу. Лише за те, що він вивісив над своїм будинком в селі Серебрянка Роздольненського району Криму прапор України й "перейменував" свою вулицю на вулицю Героїв Небесної Сотні, Балуха засудили до 3 років і 7 місяців колонії-поселення та штрафу в 10 тис. руб. (близько 4,6 тис. грн).

З початку чемпіонату російсько-окупаційні війська 48 разів порушували режим припинення вогню в Донецькій та Луганській областях. За цей час внаслідок бойових дій загинули 2 військовослужбовці Об’єднаних сил України, та 6 українських захисників отримали поранення. За попередню добу російсько-терористичні війська випустили 112 артилерійських, 15 танкових та 178 мінометних снарядів зі зброї забороненої Мінськими угодами. Вогонь з артилерії, мінометів, великокаліберних кулеметів та автоматичних гранатометів ведеться ними з населених пунктів та житлових кварталів.

На чемпіонаті світу з футболу 15 червня відбулося три гри:

Єгипет - Уругвай 0:1

Марокко - Іран 0:1

Португалія - Іспанія 3:3