Митна політика Трампа становить ризик для світової економіки, - МВФ

Нова митна політика адміністрації президента США Дональда Трампа зашкодить світовій економіці

Про це йдеться у звіті МВФ, передає DW.

Директорка Фонду Крістін Лагард зазначила, що у торговельних війнах "немає переможців, з обох сторін, як правило, лише переможені".

Вона закликала США утриматися від запровадження штрафних мит, залагоджувати торговельні суперечки переговорами та не вдаватися до принципу "око за око". У разі запровадження 25-відсоткового мита на товари з Китаю, прогнозує МВФ, Вашингтон запустить "цикл ударів у відповідь" та пошкодить на світові ланцюги постачань.

Американський Мінфін своєю чергою відповів, що його політика "призведе до більш стійкого економічного зростання". МВФ натомість очікує спадання темпів економіки США аж до 1,4 відсотка у 2023 році проти 2,9 відсотка цьогоріч.

Читайте також: Що означає тарифне протистояння США і Китаю

  • США з 1 червня запроваджують жорсткі мита на імпорт сталі та алюмінію з Канади, Мексики та Європейського Союзу.
  • У березні адміністрація Трампа запровадила мита в розмірі 25% на сталь і 10% на алюміній стосовно Китаю, Росії та Японії, але тимчасово відклала запровадження додаткових мит для ЄС, Канади, Мексики, Бразилії, Австралії та Аргентини.
  • У США заявили, що саме європейська сторона попросила відкласти введення мит задля того, щоб виробити і представити свої пропозиції щодо цього питання.
  • 4 червня заступниця міністра економічного розвитку Наталія Микольська прибула у США, щоб обговорити виключення української металургійної продукції з-під обмежувальних заходів.