Вчені знайшли найдавніші останки жаб. Вони жили ще за часів динозаврів

У М'янмі в бурштині виявили залишки чотирьох жаб, які жили приблизно 99 мільйонів років тому

Дослідження було опубліковане в журналі Nature Scientific Reports.

Наразі це найдавніші жаби з коли-небудь знайдених в бурштині: попередні знахідки датуються 40 мільйонами років - на Карибах, і 25 млн років - в Мексиці.

За словами герпетолога Девіда Блекберна із Флоридського музею природознавства,  нова знахідка цікава тим, що виявлені жаби були частиною тропічної екосистеми, яка не сильно відрізнялася від сучасної. Не беручи до уваги динозаврів.

Скам'янілі залишки жаб рідко добре зберігаються, особливо у вологих дощових лісах, де вони швидко розкладаються. Найдавніші з відомих на даний момент викопні рештки жаб датуються 190 млн років, і більшість скам'янілостей належать більшим видам, з посушливих регіонів.

Більшість сучасних жаб живуть в більш вологих середовищах - таким чином, як передбачається, ці істоти населяли схожі області і в минулому. Свідчень цього в палеонтологічного літописі до цього моменту практично не було, ось чому залишки древніх жаб, знайдені в бурштині в М'янмі, настільки важливі.

Серед чотирьох жаб найкраще збереглася та, яка належить до раніше невідомого виду - Electrorana limoae. Шматок бурштину, як зазначається, містить голову, передні кінцівки, частину хребта, залишки задніх кінцівок жаби, а також невідомого жука. У довжину жаба досягає близько 2,5 сантиметрів і, схоже, до моменту смерті ще не встигла повністю сформуватися.

Через це, а також через відсутність безлічі інших частин тіла особини вченим важко визначити, як вона пов'язана з іншими жабами. Знайдені залишки можуть вказувати на те, що Electrorana limoae відноситься до жерлянки (Bombina) або до жаб-повитух (Alytes), але жаби цих видів живуть в помірному кліматі, не в дощових лісах.

Раніше на півдні Китаю знайшли найдавніші сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому. В гирлі річки Янцзи знайшли незвичайні скам'янілості, яким понад 550 мільйонів років. Вони зберегли в собі найдавніші сліди щупалець, ніжок та інших парних кінцівок перших багатоклітинних тварин Землі.