Вчені вперше зафіксували, як чорна діра "розриває" зірку

Астрономи вперше спостерігали за тим, як чорна діра розриває зірку і що відбувається після цього

Про це йдеться на сайті NASA.

Виявляється, надалі з речовини, яка формує зірку, утворюється "джет" - потік частинок, який рухається з дуже високою швидкістю. Тепер вчені можуть більш пильно вивчати поведінку великих чорних дірок в таких випадках

При цьому велика частина процесу вже була додумана. Вважається, що всередині кожної галактики знаходиться як мінімум одна надмасивна чорна діра, однак її неможливо побачити через величезну гравітацію.

При цьому, у випадках, коли поруч з таким об'єктом проходить зірка, потужні сили чорної діри поглинають її і перетворять в "джет", який легко спостерігати за допомогою спеціальних приладів. Весь цей процес тепер доступний для вивчення.

Зображення галактики Arp299B, яка зливається з Arp299A (галактика зліва), зроблене космічним телескопом NASA Hubble. Вставка показує ілюстрацію художника, що демонструє руйнування (TDE) яке відбувається, коли зірка проходить смертельно близько до надмасивної чорної діри.

Подію задокументувала група астрономів під керівництвом Мігеля Переса-Торреса з астрофізичного інституту Андалусії в Гранаді. Спостереження тривали більше десяти років - в 2005 році вченим вдалося зафіксувати спалах тепла, після чого вони почали більш детально вивчати ділянку космосу, де це сталося.

Пізніше вдалося побачити як одна зірка пройшла дуже близько до чорної діри і її розірвало - це вдалося встановити за помітним і характерним в цих випадках спалахом.

Діаграма, що показує компоненти TDE, які спостерігаються в Arp299B.

Астрономи сподіваються, що їх відкриття допоможе зрозуміти, як саме розганяється матерія джета, в яких випадках чорні діри активно поглинають зірки і наслідки цієї події на ділянки космосу.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA