Антикорупційний суд з апеляціями, тарифи на газ, бюджет: у МВФ прокоментували перегляд нового траншу

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард привітала ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд в Україні та наполягає, аби новостворений суд розглядав усі корупційні справи, включно з апеляціями

Про це йдеться у заяві за результатами телефонної розмови Лагард з президентом Петром Порошенком, повідомляє прес-служба МВФ.

"Мене дуже надихає прийняття українським парламентом закону про Вищий антикорупційний суд, що є важливим кроком влади у боротьбі проти корупції. Новий закон прокладає шлях до створення незалежного та сильного антикорупційного суду, який разом з існуючими інституціями (НАБУ та САП) сприятиме забезпеченню підзвітності та справедливості», - сказала Лагард.

Директор-розпорядник МВФ привітала наміри Порошенка забезпечити початок роботи суду вже до кінця цього року.

"Ми домовились, що зараз важливим є, щоб парламент швидко ухвалив поданий президентом додатковий закон для того, щоб формально утворити суд, а також поправки для повернення умови про те, що суд розглядатиме всі справи, що відносяться до його юрисдикції, включно з усіма апеляціями рішень судів першої інстанції», - підкреслила Лагард.

Зазначимо, що у підписаному та опублікованому законі "Про Вищий антикорупційний суд" виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції.

Також директор-розпорядник МВФ пояснила, що ще Україна повинна зробити для отримання чергового траншу фонду.

За її словами, було також домовлено тісно співпрацювати з метою вчасної реалізації цих та інших дій, пов’язаних з тарифами на газ та бюджетом, що мають вирішальне значення для завершення перегляду в рамках програми підтримки України з боку МВФ.

Міністерство фінансів України очікує отримати наступний транш кредиту МВФ восени 2018 року. Наразі тривають перемовини з представниками фонду щодо виконання решти умов для надання подальшого фінансування, зокрема, щодо тарифів на газ і реформування енергетичного сектору.