Грузія отримає від США новітні ПЗРК Stinger

Грузія отримає новітні системи протиповітряної оборони Stinger

Про це заявив кандидат у міністри оборони Грузії Леван Ізорія, пише "Грузия Online".

"Приблизно місяць тому я був у США і ми отримали позитивні обіцянки з тим, що Грузія разом з Javelin отримає новітні протиповітряні тактичні системи Stinger. Це певною мірою визнання політики, яку ми проводимо в оборонній сфері", - сказав він.

Ізорія також наголосив, що останнім часом країна змогла посилити боєготовність і значно наблизитися до стандарів НАТО.

Читайте також: Джавеліни в степах України. Чи зупинить американська зброя російську агресію

"Оборонний бюджет становить 2% від ВВП. Найголовніше, що 20% бюджету спрямовані на оснащення. Це один з основних стандартів НАТО, якому відповідають лише 8 членів альянсу, і ми, як країна-аспірант, задовольняємо ці стандарти", - додав Ізорія.

FIM-92B Stinger - американський переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для враження літаків, гелікоптерів та інших літаючих об'єктів на низьких та середніх висотах (від 180 до 3800 метрів). Радіус дії - до 4500 метрів. Вага комплексу - від 10 до 15 кг. Відносно легкий у експлуатації, комплекс Stinger масово поставлявся владою Сполучених Штатів афганським партизанам у 1980 роках, що значно обмежило для радянської армії можливість застосування авіації і стало одним з факторів, що пришвидшили виведення рдянських війск з цієї країни.

США уже поставили Грузії протитанкові комплекси Javelin. У листопаді Державний департамент США прийняв рішення про затвердження продажу Грузії ракет Javelin і пускових установок на 75 мільйонів доларів.

Уряд Грузії звернувся із запитом про купівлю 410 ракет Javelin і 72 пускових комплексів Javelin Command (CLU) (включаючи два блоки CLaw Javelin Block 1, які будуть використовуватися в якості запасних частин).

Також в угоду включені десять інструкторів, технічна допомога уряду і підрядника США, транспорт та інші пов'язані елементи логістики і програми підтримки.