Джавеліни в степах України. Чи зупинить американська зброя російську агресію

Максим Вікулов
4 травня, 2018 п'ятниця
09:13

Постачання переносних протитанкових комплексів стало важливим сигналом політичної підтримки України з боку Вашингтону. Втім, від першої партії американських "дротиків" очікувати миттєвого впливу на перебіг бойових дій все ж не варто

30 квітня з’явилася інформація, що довгоочікувані американські протитанкові переносні реактивні комплекси Javelin нарешті доправлені до України. Інформацію підтвердив президент Петро Порошенко та представники Сполучених Штатів, а міністр оборони України Степан Полторак розповів про початок практичної підготовки військовослужбовців ЗСУ до використання новітньої зброї.

Шлях до отримання американської летальної зброї був важким та тернистим. Ще у вересні 2014 року, виступаючи перед обома палатами Конгресу США, президент Порошенко закликав Вашингтон надати нашій країні засоби оборони. "Будь-ласка, зрозумійте мене правильно: ковдри та прилади нічного бачення важливі, але лише ковдрами війну не виграти. Більше того, ми не збережемо мир з цими ковдрами", - підкреслив глава української держави.

Наступного року Петро Порошенко в інтерв’ю виданню The Wall Street Journal прямо попросив 1240 "Джавелінів" - як компенсацію за ті 1240 ядерних боєголовок, яких позбулася Україна в рамках відмови від атомної зброї.

Втім, адміністрація Барака Обами не поспішала з постачанням летального озброєння, обмежуючись наданням приладів нічного бачення, броньованих джипів Humvee, розвідувальних міні-безпілотників Raven та контрбатарейних радарів зі штучно заниженими бойовими властивостями, а також – тренуванням українських бійців американськими інструкторами. І це – незважаючи на тиск конгресменів та сенаторів (як республіканців, так і однопартійців Обами), експертного середовища, військових та дипломатів, які вимагали більш активної допомоги Україні у протидії агресору.

Читайте також: Непередбачувана траекторія Кремля. Чому Путін грозить світу новою зброєю

Ситуація зрушила з мертвої точки після зміни господаря Білого дому, та й то не відразу: тривалий час новий американський лідер Дональд Трамп мріяв порозумітися зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Але порозуміння, як відомо, не вийшло. Влітку минулого року Пентагон і Держдеп направили до Білого дому пропозиції щодо постачання Україні військової допомоги включно з летальними озброєннями. У січні поточного року американські ЗМІ заговорили про схвалення адміністрацією Трампа передачі Києву пакету оборонного озброєння, включно з "Джавелінами".

А 1 березня – буквально через кілька годин після відомого виступу Путіна перед російськими Федеральними зборами, під час яких господар Кремля хизувався намальованими на комп’ютері ракетами з "непередбачуваною траєкторією польоту" - Держдеп Сполучених Штатів повідомив про схвалення постачань протитанкових комплексів "Джавелін" до України.

Для тих, хто в танку. Що таке "Джавелін"

FGM-148 Javelin - американський переносний протитанковий ракетний комплекс. Призначений для знищення бронетехніки, захищених об'єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і низьколетючих малошвидкісних цілей (вертольотів і безпілотників). Є першим серійним ПТРК третього покоління.

Ключовою особливістю "дротику" (з англ. Javelin – "дротик") є система теплової ідентифікації цілі, за забезпечується інфрачервоною головкою самонаведення. Це дає можливість керуватися принципом "вистрелив і забув" (fire-and-forget), тобто після наведення на ціль і вистрілу солдат не повинен супроводжувати ціль, а може відразу ховатися або змінювати позицію. Іншим козирем американської чудо-зброї є можливість атакувати ціль не лише напряму, але й зверху. Відразу після пострілу ракета круто підіймається вгору на 150 метрів, звідки і вражає верхню, найнезахищенішу частину бронетехніки.

Комплекс оснащено системою "м'якого пуску", коли заряд просто "виштовхується" з труби, а двигун ракети вмикається після її відльоту на безпечну для стрілка відстань (зазвичай – близько одного метра). Це дає можливість стріляти навіть з закритих приміщень.

Тип боєприпасу – тандемний кумулятивний. Перший заряд призначений для знищення активної броні танка – якщо така буде активована при підльоту заряду. Другий активується безпосередньо при зіткненні з ціллю або на невеликій висоті над нею (що суттєво посилює руйнівний ефект), за лічені долі секунди підіймаючи температуру всередині танка до 4-4,5 тисяч градусів Цельсія.

Комбінований приціл дозволяє здійснювати наведення в будь-яку пору доби, за складних погодних умов, в умовах значної задимленості. Ракету неможливо заглушити засобами радіоелектронної боротьби – адже вона не контактує з базою під час польоту. Інтелектуальна система вміє розпізнавати та обходити теплові пастки.

Вага комплекту – пускової установки і ракети складає близько 20 кілограмів. Система чудово збалансована та легка в експлуатації, що дозволяє швидко підготовити персонал до її застосування.

Все це робить Javelin найкращою та найефективнішої протитанковою зброєю на світі – нічого подібного немає на озброєнні жодна інша армія. На сьогодні навіть найновішим танкам нічого протиставити піхотинцям з легкими "дротиками". За статистикою, ймовірність успішного ураження цілі після пуску складає неймовірних 96%.

До відносних недоліків американських комплексів можна віднести високу вартість (пускова установка коштує біля 130 тисяч доларів, а одна ракета – понад 100 тисяч), значну вагу, яка робить проблематичною переноси комплексу на дальні відстані, а також необхідність увімкнути перед запуском систему попереднього охолодження – що додатково забере 25-30 секунд.

Javelin чудово зарекомендувала себе під час бойових дій в Іраку і Афганістані. Сполучені Штати поставляють дані протитанкові комплекси до низки інших країн: Австралії, Бахрейну, Чехії, Естонії, Франції, Йорданії, Литви, Нової Зеландії, Норвегії, Омана, Катару, Тайваню, Саудівської Аравії, ОАЕ, Грузії, Індонезії, Іспанії, Великобританії.

З країн колишнього СРСР 40 комплексів "дротиків" придбала Литва, 120 комплексів та 350 ракет – Естонія (сума угоди – 55 мільйонів доларів). Нещодавно схвалено поставку 72 комплексів Javelin і 410 ракет до Грузії (вартість контракту – 75 мільйонів).

37 пускових установок та 210 ракет для Збройних сил України коштували 47 мільйонів американських доларів. Втім, фінансові деталі наразі невідомі. Можна припустити, що фінансування здійснювалося за рахунок передбаченого оборонним бюджетом США пакету військової допомоги Україні загальним обсягом 350 млн доларів. Принаймні, про безоплатний характер постачання Києву "Джавелінів" говорила посол Сполучених Штатів Марі Йованович.

Значення поставки

Зрозуміло, що перша і поки що єдина поставка "Джавелінів" не матиме принципового впливу на баланс сил. По-перше, через малочисельність партії. Навіть за умови бездоганного застосування і 100-відсоткового влучання, надані ракети знищать 210 російських танків (за 96-відсоткової - 202). Але на сьогодні сили окупантів на Донбасі складають не менше 700 танків. І не будемо забувати, що російський "Воєнторг" за необхідності поставить "шахтарям і трактористам" тисячі машин – бронетанкові сили РФ налічують, за різними даними, біля 15 тисяч танків. Крім того, зрозуміло, що у випадку масштабної агресії росіяни задіють бойову авіацію, для захисту від якої необхідні вже засоби протиповітряної оборони – причому, в немалій кількості.

Не вплинуть "дротики" і на поточний перебіг кампанії – війна давно прийняла позиційний характер, і бронетанкові сили майже не використовуються. До того ж, однією з умов надання "Джавелінів" було зберігання їх далеко від лінії зіткнення.

Проте сам факт поставки має величезне значення. 30 квітня було зняте фактичне обамівське ембарго на постачання летальної зброї до нашої країни. При чому Вашингтон чітко дав зрозуміти: у випадку неадекватних дій Кремля обсяг допомоги буде значно збільшено. Зокрема, спецпредставник Держдепу США Курт Волкер заявив: "Джавеліни" будуть частиною допомоги, але мова йде про значно більше. Наша мета – заповнити пробіли в озброєнні української армії, підвищивши здатність ЗСУ захищати свою територію".

"Те, що "Джавеліни" вже в Україні, означає збільшення втрат РФ у разі, якщо вона спробує захопити більше української території, - вважає посол США в Україні у 2003-2006 роках Джон Гербст - Якщо Москва продовжуватиме свою щоденну агресію в Україні, Сполучені Штати повинні доправити Києву ще більше зброї, в тому числі систем протиповітряного озброєння, а Захід має запровадити додаткові санкції. За твердої підтримки України з боку Заходу Москві врешті-решт доведеться згорнути свою кампанію".

Стівен Пайфер, посол Сполучених Штатів у Києві у 1996-2000 роках, зазначає: вплив постачання "Джавелінів" вже не настільки критичний, як це було б три-чотири роки тому, та й українська армія стала значно сильнішою за ці роки. "Та все ж ракети зміцнюють можливості армії у боротьбі з великою кількістю танків та інших бронемашин, які Росія вилила на Східну Україну від 2014 року. Москві це рішення не сподобається, але, можливо, воно допоможе схилити Кремль до пошуку справжнього миру на Донбасі, замість подальшої підтримки конфлікту", - вважає Пайфер.

А колишній заступник помічника міністра оборони США Майк Карпентер наголошує: не потрібно обманювати себе, думаючи, що ракети "Джавелін" змінять правила гри в українсько-російському конфлікті. "Джавеліни" – корисна стримуюча зброя, але вони не змінять бойові можливості української армії. Набагато важливішою для цього є вкрай назріла реформа командної структури українського війська за західними стандартами. Навчання та підтримка боєготовності війська також потребують термінової уваги", - зазначає Карпентер.

Крім того, саме лише знання про наявність "дротиків" в української армії примусить бурятських танкістів сто разів подумати, перш ніж сідати до бойових машин. Адже горіти разом зі своїми Т-72 і Т-64 їм явно не хочеться.

Наскільки ефективна заокеанська зброя: історичний досвід

Протягом останніх сімдесяти років Сполучені Штати мають величезний досвід постачання більшості типів летальної зброї в різні куточки планети, зокрема і в гарячі точки. Так, виключно американською зброєю воювала армія Південного В’єтнаму, що став полем проксі-війни для США, СРСР і Китаю. Як ми знаємо, відмінно озброєна, екіпірована і навчена штатівськими інструкторами армія офіційного Сайгона воювала на рідкість бездарно. Після виведення американського контингенту, збройні сили Південного В’єтнаму не змогли протистояти військам Північного В’єтнаму і були геть розбиті при першому ж серйозному наступі комуністів.

У наш час новітня заокеанська зброя не стала паличкою-виручалочкою для створених і підготовлених американцями збройних сил Афганістану і Іраку. Перші без зовнішньої допомоги не можуть ефективно протистояти талібам. Другі взагалі розбігалися перед значно гірше озброєними бойовиками "Ісламської держави", як було при спробі організувати оборону Мосула і Тікріта. Тоді джихадисти захопили в Мосулі величезні багатства: десятки американських танків "Абрамс", шість тисяч джипів "Хамві" й понад півмільярда доларів США готівкою. Аналогічно американські протитанкові ракети TOW, що постачаються, за чутками, монархіями Перської затоки сирійським повстанцям, не дуже-то допомагають стримувати останній наступ підтримуваної російськими авіаударами асадовської бронетехніки.

Водночас у світі вистачає прикладів, коли при грамотному використанні високоточна американська зброя надавала значні переваги її власникам. Можна згадати збройні сили Республіки Корея, які зараз мають велику перевагу над озброєною радянською і старою китайською зброєю армією КНДР. Курди, які отримують, хоч і в мізерних кількостях, американську зброю, успішно протистояли оснащеним радянською технікою регулярним військам Саддама Хусейна в Іраку. Протягом останнього півстоліття озброєна західними зразками Армія оборони Ізраїлю не раз доводила свою перевагу над арабськими країнами, що використовують зброю країн Варшавського договору.

Зрештою, вирішальне значення мають не тактико-технічні характеристики використовуваних озброєнь, а морально-психологічний дух солдатів, компетентність командного складу, рішучість і адекватність поточному моменту вищого політичного керівництва країни.

Українці довели, що в змозі воювати навіть застарілим озброєнням в поганому стані. Тому зовсім не виключено, що у разі відновлення широкомасштабних бойових дій, танки "шахтарів, трактористів та інших заблукалих відпускників" будуть спалахувати не менш яскраво, ніж на початку лютого в далекій сирійській провінції Дейр-аз-Зор.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:59
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
Більше новин