Княжицький: "Форум Via Carpatia – новий бренд розвитку Гуцульщини"

Ініціатор Міжнародного Форуму "Via Carpatia", народний депутат Микола Княжицький виступив на його відкритті у селищі Криворівня, що за 140 км від Івано-Франківська

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Ми справді в непростий час знаходимося на Форумі. Ми пам'ятаємо про полеглих воїнів, про Олега Сенцова та інших в'язнів, які голодують в московських тюрьмах. Очевидно, що і ті хто загинув, і ті, хто бореться зараз, роблять це для того, аби ми могли робити такі свята. Для того, щоб ми жили в нормальній вільній щасливій країні. І тому мені часом буває прикро, коли я дивлюся, як Верховищина переживає такі труднощі, яких, може не переживала ніколи раніше. Слава Богу, тут є мир, але коли ми дивимося на реформу місцевого самоврядування, на те, що зараз пришкільні інтернати знаходяться під загрозою закриття, - я розумію, що так бути неповинно. І керівництво району, і керівництво областю розуміють усі ці проблеми, і намагаються змінити ситуацію, але в Києві розуміють це не всі. Для того, аби це змінити, ми проводимо Форум Via Carpatia, куди до нас приїдуть і віце-прем'єр-міністр Розенко, і міністр інфраструктури Омелян, заступник міністра економіки, представники інших міністерств і відомств, багато іноземних гостей, з Польщі, з Румунії. І ми будемо обговорювати, як змінити життя верховинців", - зазначив політик.

"Першим міністром, яка сюди приїхала, була Лілія Гриневич. Після того, як вона сюди приїхала, збільшилися на 40 відсотків субвенції на зарплати вчителів. А сьогодні сюди приїде заступник міністра регіонального розвитку Негода. І ми будемо обговорювати, як треба врахувати особливості цього високогірного району. От зараз місцеві дороги перенесли на фінансування області. І цих грошей не вистачить на всю область. Має бути окрема програма для високогірних районів. А дороги до далеких високогірних сіл мають бути побудовані. Сюди має приїхати турист. А оскільки приїде турист, ми маємо придумати бренди, які кликатимуть. Тому ми зараз проводимо Форум в Криворівні, нагадуючи, що це є справжня літня столиці української культури. Ми зробимо її такою, якою вона була на початку дев'ятнадцятого століття. Такою ж столицею культури має стати кожне гуцульське село, куди має іти дорога, і де люди мають нормально заробляти. Тож, ми повеземо туди міністрів, і запитаємо: дивіться, чи може дитина 10 кілометрів іти щодня туди-сюди до школи, якщо закриють пришкільні інтернати? Ми змінимо цю ситуацію", - пообіцяв Микола Княжицький.

"Ми складні переживаємо часи, як і вся країна. Тому маємо об'єднатися. Всі дружньо ставитися один до одного, всі спільно будувати своє життя. Вже на День Конституції сюди приїдуть музичні виконавці зі всієї України: І Мадри, і Олег Скрипка, і Марія Бурмака, польські виконавці. Тож, давайте спілкуватися, будувати спільно наше майбутнє, не опускати руки, і ми зробимо цей край квітучим і для відпочинку, і для відновлення духовного", - резюмував нардеп.