Вибори у Туреччині: Ердоган знову очолить країну

Реджеп Таїп Ердоган здобув новий п'ятирічний термін як президент Туреччини після беззаперечної перемоги в першому турі виборів

Про це заявив голова виборчої комісії країни Саді Гувен, повідомляє видання BBC.

За його словами, Ердоган здобув абсолютну більшість голосів. За даними державних ЗМІ, за нього віддали голоси 53% виборців, відповідно до результату перевірки 99% бюлетенів.

Тим часом лідера опозиційної Народно-республіканської партії Мухаррема Індже підтримав 31% виборців. Інші суперники Ердогана отримали не більше 8% голосів.  

Переобраний президент вже виступив з промовою з балкону штаб-квартири його партії в Анкарі, під час якої зауважив: "Переможцем цих виборів є кожна людина серед мого 81 мільйона громадян. Туреччина подемонструвала урок демократії в усьому світі".

Читайте також: Перевибори турецького султана: чому поспішає Ердоган

Тим часом його "Партія справедливості і розвитку" здобула більшість місць у парламенті, за неї віддали голоси 42% жителів країни. Опозиційна Народно-республіканська партія отримала 23% голосів, ультраправа Партія націоналістичного руху - 11%. 

Понад те, Ердоган матиме більше повноважень відповідно до нової конституції Туреччини. Ці зміни були схвалені під час минулорічного референдуму та мають набути чинності після виборів.

Серед нових повноважень, зокрема: 

Понад те, в країні більше не буде посади прем'єр-міністра.