Форум Via Carpatia: голова Львівської облради назвав найголовніші проблеми гірських об’єднаних громад

Відсутність кадрового потенціалу та роздмухана бюджетна мережа - найбільші проблеми гірських об’єднаних громад

Про це заявив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, повідомляє Еспресо.TV.

На думку Ганущина, перша базова проблема, з якою стикається місцеве самоврядування в горах, це кадровий потенціал в окремій громаді та де його взяти. Адже молод та перспективні карди вже виїхали до райцентру або до міста.

"Беремо відомий кейс: Славське може стати другим Буковелем. Компанія ОККО перереєструвалась у Славську, стала класичним бюджетоутворюючим підприємством і стикнулась з проблемою: кадрів то немає. Це ж не просто у селищній раді зарплату платити. Це за освіту та благоустрій відповідати”, - заявив голова ради.

Зараз у гірських громадах не можуть знайти очільника відділу освіти, не можуть сформувати бухгалтерію, адже при добрій дорозі з Славского до Сколе ніхто не хоче їхати до скрабниці працювати.

"Коли мені говорять: “Давайте створимо громаду на 2-3 гірські села?”, ми кажемо, що люди опиняться у мінусі. Але якщо ви до того не займались ні школою, ні клубом, ні фельдшерсько-акушерським пунктом, як ви можете претендувати на 4 школи і 4 клуби? Ось ці питання реально на поверхні. Тому ці процеси розокрупнення треба злегка спинити", - додав Ганущин.

Другою проблемою голова львівської ради назвав велику, роздмухану бюджетну мережу.

"Колеги, медицину можна реорганізувати за тим самим принципом. Ми не втримаємо і не наповнемо життям ту систему ФАПів, яка зараз є. Ми її тримаємо тільки тому, що доступ до цієї послуги через погані дороги є ускладнений”,- зазначив голова.

На думку Ганущина, проблема освіти може вирішитися, якщо мати транспорт та думати про зміст, а не про форму. А до питань охорони здовор'я зміниться підхід, якщо з’явиться амбулаторії.