Завдяки вільній торгівлі з ЄС товарообіг України щороку зростає на 30%, - Порошенко

Зона вільної торгівлі з Євросоюзом зумовила річне зростання українського товарообігу на 30%

Про це повідомив у Twitter президент України Петро Порошенко.

"Завдяки функціонуванню зони вільної торгівлі Україна-ЄС наш товарообіг зростає на 30% за рік. Зростають також інвестиції в українську економіку. Лише за останній рік більше 100 заводів були побудовані нашими партнерами-інвесторами, створено десятки тисяч нових робочих місць", - написав президент.

Читайте також. Як українська економіка пробивається до ЄС. 7 фактів

Угода про зону вільної торгівлі України з ЄС набула чинності з 1 січня 2016 року. Одночасно завершив свою дію режим автономних торговельних преференцій ЄС для України, започаткований 3 квітня 2014 р., в рамках якого в односторонньому порядку українському експорту надавався доступ до ринку ЄС на умовах поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ. З 1 вересня 2017 року Угода про асоціацію між Україною та ЄС набрала чинності в повному обсязі.

1 лютого 2018 року Україна набула повноправного членства в Регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Країни-учасниці цієї Конвенції можуть використовувати матеріали і сировину одна одної без втрати преференційного статусу походження. Таким чином, для виробництва товарів в Україні можна закуповувати сировину та комплектуючі в країнах-учасницях Конвенції, з якими Україна уклала угоди про вільну торгівлю, а вже готову продукцію експортувати до інших країн-членів Конвенції.